HomeΚΟΣΜΟΣΣαλπάρει το «πλωτό Τσερνομπίλ»

Σαλπάρει το «πλωτό Τσερνομπίλ»

Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε λειτουργία έθεσαν Ρώσοι επιστήμονες τον αντιδραστήρα ενός αμφιλεγόμενου πλωτού πυρηνικού σταθμού, του αποκαλούμενου και «πλωτού Τσερνομπίλ».

Το τεράστιο πλοίο-εργοστάσιο Αkademik Lomonosov, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου μ.Χ. αι. Μιχαήλ Λομονόσοφ, είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μουρμάνσκ στη βορειοδυτική Ρωσία. Έχει μήκος 144 μέτρα και πλάτος 30, εκτόπισμα 21.500 τόνων, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 80 εκ. ευρώ. Λέγεται ότι μπορεί να παράγει 70 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης 100.000 κατοίκων κι αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη λειτουργία παρόμοιων πλωτών πυρηνικών σταθμών ανά την υφήλιο.

«Προφανώς φέρνει την επανάσταση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που αναπτύσσει τέτοια τεχνολογία, που έχει πολύ καλές προοπτικές», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της Rosenergoatom, Πάβελ Ιπάτοφ. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος ζωής του «πλωτού Τσερνομπίλ» θα φθάσει τις τέσσερις δεκαετίες, ενώ θα περνά από τεχνικούς ελέγχους κάθε δώδεκα χρόνια.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση