HomeΚΟΣΜΟΣΜακρόν και Μέρκελ: Η ειρήνη απειλείται από την άνοδο εθνικισμού και λαϊκισμού

Μακρόν και Μέρκελ: Η ειρήνη απειλείται από την άνοδο εθνικισμού και λαϊκισμού

Προειδοποίηση από τους δύο ηγέτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανήσυχοι για την άνοδο του εθνικισμού αλλά και του λαϊκισμού, εμφανίστηκαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις εκδηλώσεις για την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη», που γεννήθηκε μετά το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

«Βλέπουμε ότι η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πρώτο φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.

«Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη» υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και διατύπωσε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

Μακρόν: «Ο εθνικισμός είναι προδοσία»

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες ανά τον κόσμο να απορρίψουν τον εθνικισμό κατά τον χαιρετισμό του για την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανακωχή που έθεσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και μάλιστα, παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες αποκάλεσε ανοιχτά τον εαυτό του εθνικιστή, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως ο εθνικισμός είναι «το ακριβώς αντίθετο» και «προδοσία» του πατριωτισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως όποιος θέτει τα συμφέροντά του πάνω από όλα, ερήμην των υπολοίπων, χάνει το πολυτιμότερο γνώρισμα ενός έθνους, τις «ηθικές αξίες» του.

Ο Μακρόν προειδοποίησε πως «παλιοί δαίμονες» αναβιώνουν, προειδοποιώντας πως η Ιστορία μπορεί να ακολουθήσει εκ νέου «τραγική» διαδρομή.

«Ας πάρουμε μια ακόμα φορά τον όρκο των εθνών να βάλουμε την ειρήνη πιο ψηλά από οτιδήποτε, διότι γνωρίζουμε το τίμημα», είπε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση