HomeHL-9Το Ηράκλειο τίμησε τον πολιούχο του

Το Ηράκλειο τίμησε τον πολιούχο του

Πλήθος κόσμου στη λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον προστάτη του Άγιο Μηνά τίμησε σήμερα το Ηράκλειο με κατάνυξη και πλήθος εκδηλώσεων με πάνδημη συμμετοχή.

Ήδη από χθες οι Ηρακλειώτες συνέρρεαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να προσκυνήσουν την εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου αλλά και να συμμετάσχουν στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

litaneia-agios-mhnas-3

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο από πιστούς μητροπολιτικό ναό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση του Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Μηνά, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

agios-mhnas2

Η διαδρομή της λιτανείας ήταν η καθιερωμένη, καθώς η πομπή από την οδό Αγίου Μηνά κατευθύνθηκε στην πλατεία Αρκαδίου μέσω της Κυρίλλου Λουκάρεως και διασχίζοντας την οδό 1821 έφτασε στον Σταυρό στο Μεϊντάνι από όπου κινήθηκε και πάλι πίσω στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέσω της Ίδης, της λεωφόρου Καλοκαιρινού και της οδού Αγίου Μηνά.

 

Το θαύμα του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Ένα από τα σημαντικότερα θαύματα του Αγίου Μηνά που διασώζει η παράδοση είναι και εκείνο του 1826 στο Μεγάλο Κάστρο.

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή saint.gr μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί προχώρησαν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Από τους πρώτους που πλήρωσαν τα αντίποινα της επανάστασης ήταν και οι κάτοικοι της Κρήτης.

Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων ήταν ο Μητροπολίτης Κρήτης, οι Επίσκοποι Χανίων, Κνωσού, Χεροννήσου, Λάμπης, Σητείας κ.α. οι οποίοι εσφάγησαν, την 24η Ιουνίου 1821 μ.Χ., στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου. Μάλιστα ο ιερουργών ιερέας εσφάγη πάνω στην Αγία Τράπεζα!

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1826 μ.Χ., οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν να προβούν σε σφαγή των Χριστιανών, και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στις 18 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα, την ώρα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας για να πιάσουν τους Χριστιανούς απροετοίμαστους. Για αντιπερισπασμό έβαλαν φωτιά σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της πόλης, ενώ οπλισμένα στίφη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό, περιμένοντας την ώρα της αναγνώσεως του Ευαγγελίου για να εισβάλουν και να αρχίσουν την σφαγή.

Μόλις όμως άρχισε η ανάγνωση εμφανίσθηκε ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος ιππέας που έτρεχε γύρω από το ναό κραδαίνοντας το ξίφος του και κυνηγώντας τους επίδοξους σφαγείς οι οποίοι τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή. Έτσι σώθηκαν οι πολύπαθοι Χριστιανοί του Ηρακλείου από τον φοβερό κίνδυνο.

Οι Τούρκοι νόμισαν ότι ο καβαλάρης ήταν μουσουλμάνος πρόκριτος απεσταλμένος από τον Διοικητή της πόλης για να ματαιώσει την σφαγή. Όταν διαμαρτυρήθηκαν στον Διοικητή, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πρόκριτος δεν είχε βγει καθόλου από το σπίτι του.

Κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι ότι επρόκειτο για θαύμα του Αγίου Μηνά, κοινοποίησαν το γεγονός στους Έλληνες και από τότε οι Mουσουλμάνοι σέβονταν ιδιαίτερα τον Άγιο, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στο ναό του. Το θαύμα αυτό του Αγίου Μηνά καθιερώθηκε να τιμάται στο Ηράκλειο την Τρίτη της Διακαινησίμου, οπότε και εκτίθεται σε προσκύνηση, κατά τον εσπερινό, το ιερό λείψανο του Αγίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση