HomeΚΡΗΤΗΑυγενάκης: «ΕΝΦΙΑ – βεβαίωση φόρου επί ακινήτων»

Αυγενάκης: «ΕΝΦΙΑ – βεβαίωση φόρου επί ακινήτων»

Παρέμβαση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε και εισπράχθηκε κατά τα έτη 2016-2017, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας θεσπίστηκε, μεταξύ άλλων, και ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Βασικός στόχος της επιβολής φόρου στην ακίνητη περιουσία ήταν η άντληση δημοσίων εσόδων για την κάλυψη των αναγκών του κράτους και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποτέλεσε αναγκαίο μέτρο για την, κατά το δυνατόν, αναλογική συμμετοχή των φορολογούμενων στα έσοδα του κράτους με κύριο κριτήριο την αξία της ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποτελείται από τον κύριο φόρο, που αφορά στη φορολογική επιβάρυνση των κείμενων στην ελληνική επικράτεια ακινήτων ή δικαιωμάτων επί ακινήτων, καθώς και το συμπληρωματικό φόρο, που αφορά στη φορολογική επιβάρυνση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων επί ακινήτων ανά φορολογικό υποκείμενο.

Από το 2014 έως και σήμερα έχουν νομοθετηθεί αρκετές τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ορίου για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου και η κατάργηση υφιστάμενων απαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την περίοδο που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς ξεχάστηκαν τελείως όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, όχι μόνο θεώρησαν αναγκαία τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά φρόντισαν, με την «περήφανη διαπραγμάτευσή» τους να φορτώσουν μια σειρά νέων φόρων στις πλάτες του ελληνικού λαού επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση (κλειστές τράπεζες, κεφαλαιακοί έλεγχοι, νέοι φόροι, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κλπ) και δημιουργώντας σημαντικά προσκόμματα στην προσπάθεια ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από την κρίση.

Στο πλαίσιο της ανάγκης εξασφάλισης της διαφάνειας της φορολογικής διοίκησης είναι επιβεβλημένη η τακτική δημοσιοποίηση κατά το δυνατόν εξειδικευμένων στοιχείων ως προς την αποτελεσματικότητα των επιμέρους φορολογικών επιβαρύνσεων. Για το σκοπό αυτό είχαμε ήδη καταθέσει Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή στις 11 Απριλίου 2016, αιτούμενοι συγκεκριμένα στοιχεία για τα βεβαιωθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015 τόσο συνολικά όσο και ανά δήμο της επικράτειας, τα οποία και μας παρασχέθηκαν με την με αριθ. πρωτ. ΑΤΚΕ 1078067 ΕΞ 2016/1425 (23.05.2016) απάντηση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. Σε συνέχεια της ανωτέρω ερώτησης και της απάντησης του κ. Υπουργού, ζητούμε με την παρούσα επικαιροποιημένα στοιχεία ως προς τα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2016 και 2017».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Ποιο είναι το ύψος του κυρίου και συμπληρωματικού φόρου που βεβαιώθηκε και εισπράχθηκε κατά τα έτη 2016 και 2017 για κείμενα στην Ελλάδα ακίνητα και δικαιώματα επί ακινήτων;

2.Με δεδομένο ότι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), την οποία υποβάλλουν στη φορολογική διοίκηση οι υπόχρεοι, αναγράφεται η ακριβής θέση-διεύθυνση ενός εκάστου ακινήτου ή δικαιώματος, η οποία περιλαμβάνει και τον Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στην εδαφική περιφέρεια του οποίου υπάγονται τα ακίνητα ή δικαιώματα, i) ποιο είναι το συνολικό ύψος του κύριου και συμπληρωματικού φόρου που βεβαιώθηκε και ii) ποιο είναι το συνολικό ύψος του κύριου και συμπληρωματικού φόρου που εισπράχθηκε, σε καθένα από τα έτη 2016 και 2017 για το σύνολο των ακινήτων ή δικαιωμάτων ενός εκάστου Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού;  Παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση