HomeHL-9Άνω-κάτω με τις προμήθειες ο δήμος – Παραιτήθηκε αντιδήμαρχος

Άνω-κάτω με τις προμήθειες ο δήμος – Παραιτήθηκε αντιδήμαρχος

Στη Χερσόνησο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δίνη μιας πρωτόγνωρης πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου με φόντο την αποπληρωμή μαζικών προμηθειών υλικών χωρίς τις νόμιμες εγκρίσεις που αθροιστικά ξεπερνούν το ποσό των 800 χιλ. ευρώ, για τις οποίες έχει ζητηθεί η παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η παραίτηση του κ.Κωνσταντινου  Παρλαμά από τη θέση του αντιδημάρχου παιδείας, υπεύθυνου διοικητικών θεμάτων και προέδρου της  Οικονομικής Επιτροπής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», επειδή το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της δημοτικής Αρχής είναι βαρύ, επίκεινται και άλλες παραιτήσεις στελεχών της…

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, όπου αποκαλύφθηκε μέσα από μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού ότι γίνεται προσπάθεια να εξοφληθούν μια σειρά από δαπάνες έργων και προμηθειών που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία που ο νόμος ορίζει, με αποτέλεσμα η πληρωμή τους να μπλοκάρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εδώ λοιπόν το ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έγινε προσπάθεια να παρακαμφθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος νομιμότητας της Αποκεντρωμένης και την ίδια στιγμή η σχετική δαπάνη να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και να πληρωθεί κανονικά. Όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, επειδή σε πολλές περιπτώσεις προμηθειών η όλη διαδικασία έγινε στο “πόδι”, παρακάμπτοντας μονοκοντυλιά κάθε διαδικασία που ο νόμος ορίζει, ανέκυψε τεράστιο πρόβλημα με τις πληρωμές των ιδιωτών. Όπως ήταν φυσικό, πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη με σκοπό να καταφέρουν να πληρωθούν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η περίπτωση ιδιώτη ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη,

αλλά πριν το τελικό πόρισμα επήλθε ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός προκειμένου  να τακτοποιηθεί η οφειλή.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης ακύρωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο του υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας που διενεργεί, διαπιστώνοντας ότι δεν είναι έγκυρη η αιτία της οφειλής, καθώς δεν συνοδευόταν με τα νόμιμα παραστατικά.

Εδώ τώρα, όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το όλο θέμα ήρθε ξανά προς συζήτηση, αλλά χωρίς να παρουσιαστεί η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα να εγκρίνει την πληρωμή της δαπάνης. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που διαπίστωσε όλο την πορεία του θέματος. Όπως προκύπτει από την εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Σώμα,  υπάρχει σειρά αποφάσεων πληρωμής, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να εξοφληθούν από το δημοτικό ταμείο, χωρίς να έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η αποκάλυψη της σοκαριστικής αυτής οικονομικής διαχείρισης εξώθησε την παράταξη «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον Χερσονήσου» να ζητήσει την παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να γίνει σε βάθος οικονομικός έλεγχος στο δημοτικό ταμείο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο κ. Παρλαμάς, ο οποίος εκτελούσε και καθήκοντα προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ο ίδιος αρνήθηκε να προεδρεύσει στην τελευταία συνεδρίαση

της Οικονομικής Επιτροπής, που κλήθηκε να διαχειριστεί τις επίμαχες υποθέσεις και αντικαταστάθηκε από τον ο κ. Σέγκο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του οργάνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση