HomeHL-WorldΥπόθεση Κασόγκι: Ίχνη οξέων και χημικά στο πηγάδι της προξενικής κατοικίας

Υπόθεση Κασόγκι: Ίχνη οξέων και χημικά στο πηγάδι της προξενικής κατοικίας

Στην Κωνσταντινούπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ίχνη οξέων και άλλων χημικών φαίνεται να ανίχνευσαν οι τουρκικές αρχές οι  στον πάτο του πηγαδιού που βρίσκεται στην κατοικία του πρόξενου της  Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, Μοχάμεντ αλ Οταϊμπί, στοιχείο που συνηγορεί στην εκδοχή της εξαϋλωσης του πτώματος του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα σε οξύ.

Πηγή της Γενικής Εισαγγελίας της Τουρκίας, μιλώντας στο Al Jazeera, επεσήμανε ότι βρέθηκαν ίχνη υδροχλωρικού οξέως και άλλα χημικά στο πηγάδι, αφότου Τούρκοι ερευνητές πήραν δείγματα από αυτό.

Από τους εργαστηριακούς ελέγχους αποδείχθηκε ότι υπήρχαν ίχνη των παραπάνω στοιχείων.

Αρχικά το τουρκικό αίτημα να εξεταστεί το πηγάδι στον κήπο του Σαουδαραβικού προξενείου, είχε απορριφθεί από τους αξιωματούχους του Βασιλείου, αλλά αργότερα, όταν τελικά εξαφανίστηκε το πτώμα, επετράπη.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν υπήρχαν ένα ή δυο πηγάδια, ένα στην κατοικία του προξένου και ένα στο προξενείο. Το Γραφείο του Τούρκου Εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα για τη δολοφονία.

Η «ομάδα κάλυψης»

Στις 2 Νοεμβρίου ο στενός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίοπ Ερντογάν, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το πτώμα του Κασόγκι διαλύθηκε μέσα σε οξύ, μετά τη δολοφονία του

Λίγες ημέρες μετά δημοσίευμα της τουρκικής Σαουδική Αραβία έστειλε μια 11μελή ομάδα -στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ένας χημικός και ένας ειδικός τοξικολογίας στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία του φόνου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah,

Η ομάδα φέρεται να εστάλη στις 11 Οκτωβρίου, εννέα δηλαδή ημέρες μετά την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post ύστερα από την είσοδό του στο προξενείο για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο που σχεδίαζε να τελέσει.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο χημικός Αχμέντ Αμπντουλαζίζ Αλτζανόμπι και ο ειδικός στην τοξικολογία Χαλίν Γιαχία αλ Ζαχράνι βρίσκονταν ανάμεσα στην «αποκαλούμενη ομάδα έρευνας», η οποία επισκεπτόταν το προξενείο καθημερινά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου προτού εγκαταλείψει την Τουρκία στις 20 Οκτωβρίου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση