HomeΕΛΛΑΔΑN. Ανδρουλάκης: Η συμφωνία δεν κατοχυρώνει τους ρόλους κράτους – Εκκλησίας

N. Ανδρουλάκης: Η συμφωνία δεν κατοχυρώνει τους ρόλους κράτους – Εκκλησίας

Τι δήλωσε ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και για το σενάριο των τριπλών εκλογών μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον News 24/7 στους 88,6.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας έφερε τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους σε μια βερσιόν που η αριστερά θα έπρεπε να κοιτάζει το πρόσωπο της στον καθρέφτη. Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν κατοχυρώνει τους διακριτούς ρόλους Κράτους – Εκκλησίας. Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του ήταν υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας και θα πρέπει να παραμείνει στην ίδια άποψη που έχει εκφράσει εδώ και δεκαετίες. «Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορία του προσπάθησε πολλές φορές να κάνει μεγάλες πολιτικές σε αυτό το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία μέσω του κ. Βορίδη εξέφρασε ακραίες συντηρητικές απόψεις. Η κυβέρνηση έφερε ένα οικονομικό deal που δεν διασφαλίζει την αυτονομία των κληρικών ούτε διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Κράτους».

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ανέφερε πως την προηγούμενη φορά ψήφισε τον κ. Γιούνκερ για ιδεολογικούς και εθνικούς λόγους παρόλο που ήταν στο Λαϊκό Κόμμα . «Όχι γιατί ήταν πρώτος σε ψήφους, αλλά γιατί ήταν στο πλευρό της πατρίδας μας σε κρίσιμες στιγμές και υπερασπίστηκε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Στην περίπτωση του κ. Βέμπερ, δεν μπορώ να πω τα ίδια. Αν είμαι ευρωβουλευτής στην επόμενη εκλογή του Προέδρου και μου ζητηθεί, δεν θα τον ψηφίσω».

Όσον αφορά στο σενάριο των τριπλών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «θα είναι υπονόμευση κάθε δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου αν ο κ. Τσίπρας κάνει όλες τις εκλογές μαζί. Αν γίνουν όλες οι εκλογές -δημοτικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μαζί, δεν θα υπάρχει καμία σοβαρότητα και εξειδίκευση στο δημόσιο διάλογο, ούτε για τα μεγάλα εθνικά θέματα που θα πρέπει να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση, ούτε για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή μας».

Στην ερώτηση για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και την αποχώρηση του Ποταμιού ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με πολύ μεγάλες προσδοκίες. Όταν ενώνεις δυνάμεις και κάποιος φεύγει, είναι πλήγμα. Για μένα ο κ. Θεοδωράκης έκανε λάθος αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να αγωνιστούμε με ριζοσπαστικές θέσεις για να εξασφαλίσουμε ποσοστό πρωταγωνιστή στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Διαφήμιση
Διαφήμιση