HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Το Μαρόκο, η Αφρική και τα Ηνωμένα Έθνη

Ν. Λυγερός: Το Μαρόκο, η Αφρική και τα Ηνωμένα Έθνη

Για ποιο λόγο το Μαρόκο θα είναι σε επαφή με δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επέτειο της Πράσινης Πορείας, ο Βασιλιάς του Μαρόκο εκφώνησε έναν λόγο βασισμένο πάνω σε νέους άξονες προσέγγισης και επίλυσης. Αρχικά πρότεινε ένα άμεσο άνοιγμα προς την Αλγερία έτσι ώστε να υπάρξει ένα ανθεκτικό όραμα στους κόλπους του Μαγκρέμπ.

Αυτό συμβαδίζει με την επανένταξη του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση. Υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να προχωρήσουν ενωμένοι στη διαδικασία ανάπτυξης των Επαρχιών του Νότου σε συνδυασμό με τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με μία σοβαρή και αξιόπιστη λύση. Επιθυμεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της Διαδικασίας του Manhasset.

Από τη μία πλευρά για να αποφύγει την χειραγώγηση και από την άλλη για να ενεργοποιήσει διεθνή επίλυση. Παράλληλα η προχωρημένη περιφερειοποίηση καθιστά δυνατή την ενεργοποίηση της συμμετοχής των ανθρώπων στο έδαφος προκειμένου να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική αυτόνομη διαχείριση. Με κάτι τέτοιο, το Μαρόκο στο όραμα του Βασιλιά αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αφρικανική δυναμική σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Βασιλιάς έχει ένα εποικοδομητικό όραμα έτσι ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη των χωρών κι αυτό με συντονισμένο τρόπο. Γι’ αυτό το Μαρόκο θα είναι σε επαφή με δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής και οικονομικής του προσέγγισης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση