HomeHL-HealthΚαμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις

1.626 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 1.600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που προκαλούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα »ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», συνολικά στις χώρες της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καταγράφονται ετησίως περίπου 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια με το γενικότερο φορτίο θνητότητας και νοσηρότητας των λοιμώξεων αυτών να »συναγωνίζεται» το αντίστοιχο της γρίπης, της φυφατίωσης και του AIDS μαζί.

Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία ότι οι ειδικοί έχουν αρχίσει να »ξεμένουν» από θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού 4/10 λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια που έχουν αποκτήσει αντοχή ακόμη και στην τελευταία γενιά αντιβιοτικών.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία του 2015 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρακολούθησης της αντιμικροβιακής αντοχής(EARS-Net) με περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια(Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas, E coli , εντερόκοκκος, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: το 2015 στις χώρες της Ε.Ε και του ΕΟΧ καταγράφηκαν περίπου 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και τα οποία οδήγησαν σε 33.100 θανάτους ασθενών. Μάλιστα, στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ιταλία καθώς 10.762 θάνατοι καταγράφηκαν στην γειτονική χώρα ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα αφού σε αναλογία με τον πληθυσμό της καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν Ρουμανία(1.470 θάνατοι), η Πορτογαλία (1.158 θάνατοι), και η Κύπρος ενώ στον αντίποδα είναι η Ισλανδία, Εσθονία και Ολλανδία.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση