Στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αναβολικών προχώρησε η Ελληνική αστυνομία η οποία συνέλαβε συνολικά 11 άτομα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Ελλάδος (Αττική, Κρήτη και Ήπειρο) αλλά και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες και αφορούν δέκα άνδρες και μία γυναίκα ενώ μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο «αρχηγός» του κυκλώματος.

kykloma-anabolika

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της νοθείας τροφίμων, της έκθεσης, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Καλά οργανωμένο φαίνεται πως ήταν το κύκλωμα αναβολικών που δραστηριοποιούνταν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Κάθε ένας από τα 11 μέλη είχε συγκεκριμένο ρόλο καθώς υπήρχε ιεραρχική δομή στην εγκληματική οργάνωση και διαρκής δράση.

Η δραστηριότητά του κυκλώματος φαίνεται πως ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ειδικευόταν στην κατ’ επάγγελμα παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση παράνομων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν και εμπορεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από αναβολικές ουσίες.

Στη Κρήτη το… παρασκευαστήριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες των αρχών ο «αρχηγός» της οργάνωσης, είχε αναλάβει την εισαγωγή από το εξωτερικό (Κίνα, Πολωνία), έτοιμων αναβολικών σκευασμάτων και πρώτων υλών.

Στη συνέχεια, σε παρασκευαστήριο που διατηρούσε σε περιοχή της Κρήτης, προέβαινε, με τη χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, στην παρασκευή παράνομων αναβολικών, στην τελική τους μορφή.

Ακολούθως, με αυτά προμήθευε τα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την περαιτέρω διακίνηση, εμπορία και χορήγησή τους στους «τελικούς χρήστες», μεταξύ των οποίων και αθλητές, ενώ η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και οχημάτων των μελών.

Τι βρέθηκαν στα σπίτια των μελών του κυκλώματος

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης σε Αττική, Κρήτη και Ήπειρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(141.639) αναβολικά (δισκία, φιαλίδια, αμπούλες, σύριγγες),

(301) ηρεμιστικά χάπια και (40) ναρκωτικά χάπια (MDMA),

(6.520) γραμμάρια καπνού,

(6,2) γραμμάρια κάνναβης,

αεροβόλο όπλο και (2) μαχαίρια,

(13) φυσίγγια αερίου και (29) αβολίδοτα φυσίγγια,

μηχανικός εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών σκευασμάτων,

πλήθος πρώτων υλών, κενών συσκευασιών,

(19) κινητά τηλέφωνα,

(9) ηλεκτονικοί υπολογιστές (2 σταθεροί και 7 φορητοί),

(2) tablets,

σκληρός δίσκος και (2) μέσα αποθήκευσης USB,

(155.499) ευρώ και (136) δολάρια ΗΠΑ και

πλήθος εγγράφων-ιδιόχειρων σημειώσεων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθη ημεδαπή για παραβάσεις της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση