HomeHL-GreeceΕθνικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών σε Ελλάδα και Αλβανία

Εθνικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών σε Ελλάδα και Αλβανία

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει επέμβει έξι φορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε υποχρεωτική υποβολή εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών προσανατολίζεται η Κομισιόν για την Ελλάδα και την Αλβανία. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Center), που συντονίζει την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.α. Κάτι σαν το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ισχύει για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με στόχο την πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στο διάστημα 2014-2017 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει παρέμβει έξι φορές (όσες και στην Αλβανία) στην Ελλάδα: τρεις φορές για πυρκαγιές, δύο για το προσφυγικό και μία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικής ρύπανσης. Παρέμβαση του μηχανισμού ζητήθηκε και την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι. Όμως όταν κατέφθασε η ευρωπαϊκή βοήθεια η τραγωδία είχε ήδη συντελεστεί.

Οι αρμόδιοι της Κομισιόν ανέφεραν πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν διαθέτει ίδια μέσα, ούτε παρεμβαίνει στον συντονισμό των δυνάμεων στις περιοχές που αυτές αναπτύσσονται όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι ένας μηχανισμός στον οποίο συμμετέχουν εθελοντικά 34 χώρες (όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισλανδία, η Τουρκία, Νορβηγία, η Σερβία, η πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο) και ο οποίος ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση της αρμόδιας Αρχής κάθε χώρας (όχι μόνο ευρωπαϊκής), όταν αυτή διαπιστώνει ότι τα εγχώρια μέσα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το 85% του κόστους μεταφοράς της βοήθειας, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από το κράτος που στέλνει τη βοήθεια.

Με στόχο την επιτάχυνση της αποστολής των σωστικών μέσων, από το 2014 έχει συγκροτηθεί ένας ακόμη μηχανισμός που αποτελείται από δυνάμεις που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για παρέμβαση, τις οποίες επίσης συνεισφέρουν οι χώρες – μέλη. Στον μηχανισμό αυτό συμμετέχει και η χώρα μας με δυνάμεις πυρόσβεσης και αντιμετώπισης καταστροφών.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση