HomeHL-WorldΠρώτο κρας τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτο κρας τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ

Από νωρίς στις κάλπες οι Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές προκειμένου να εκλέξουν το 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ανανεώνοντας 33 έδρες της Γερουσίας και εκλέγοντας τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από τη μία ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη η ορμή των Δημοκρατικών προκειμένου να τον αποκηρύξουν σήμερα τους οδήγησαν από νωρίς στις κάλπες.

Στόχος των Ρεπουμπλικάνων είναι να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στα δύο σώματα. Και στόχος των Δημοκρατικών είναι να ανατρέψουν την σημερινή ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο.

Το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίς 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που παρακολουθεί και καταγράφει την συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Πριν τη σημερινή μέρα συμμετείχαν στην πρώιμη ψηφοφορία 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός που προδιαθέτει για μεγάλο αριθμό συμμετοχής στην σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις στην διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το «Politico», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τάση αυτή, της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα, είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που έχει καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη-προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Όπως διαφαίνεται το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια, είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης/προεδρικής εκλογής» από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο «Politico».

Ο ΜακΝτόναλντ προέβλεψε ότι από την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014 και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχόμενα στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μία τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΜακΝτόναλντ και η ομάδα έρευνας της Edison Media Research που πραγματοποιούν μία αναθεωρημένη δημοσκόπηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2016, προβλέπουν ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες θα φτάσει στα 105,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός, ανταποκρίνεται σε ποσοστό περίπου 45% του νόμιμου εκλογικού σώματος.

Μία τέτοια συμμετοχή, θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ψήφισαν λιγότεροι από 82 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι των 137 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Νομίζω ότι όλοι μας κάναμε μία ασφαλή πρόβλεψη ότι το 2018, δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2014» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιερ.

Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει από την υποεκτίμηση της δημογραφικής σύνθεσης μιας εκλογικής περιφέρειας, ακόμη και για μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ώστε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα της σημερινής συμμετοχής στις κάλπες.

Μερικές δημοσκοπήσεις (Monmouth University, New York Times/Siena College) προχώρησαν σε προσαρμογές δημοσιοποιώντας πολλαπλά αποτελέσματα για κάθε δημοσκόπηση κι ανάλογα με τις αλλαγές που θα προκληθούν από τα διαφορετικά σενάρια της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Το μέσο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, προβλέπει αύξηση του αριθμού της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Times/Siena) για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρεπουμπλικάνου Πέτε Σέσιονς (Τέξας) υπήρχε η πρόβλεψη συμμετοχής 194.000 ψηφοφόρων, ενώ στην δεύτερη δημοσκόπηση η πρόβλεψη αυτή της συμμετοχής, αυξήθηκε στις 211.000 για τα προάστια του Ντάλας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κομητείας περισσότεροι από 188.000 ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πρόωρα στην Κομητεία του Ντάλας (ποσοστό 7% του πληθυσμού της εκλογικής περιφέρειας του Σέσιονς ανήκει σε άλλη κομητεία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του συνολικού αποτελέσματος της πρόωρης ψηφοφορίας).

Το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής ήταν υπέρ των Δημοκρατικών σε μερικά από τα μοντέλα των δημοσκοπήσεων (Times/Siena).

Η Μάρα Σάτμαν, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος μπορεί να επωφεληθεί από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η επιλογή να ψηφίσουν πιο νωρίς. Η ίδια τονίζει ότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά ο Μπόνιερ δήλωσε ότι υπάρχει μία αύξηση του αριθμού των μη συνηθισμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών, τα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά κι όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, που ενδεχόμενα να ωφελήσει τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο και μία τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

«Η αναπάντητη ερώτηση που δεν θα απαντηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι: Οι τάσεις αύξησης της συμμετοχής που καταγράφηκαν στην πρόωρη ψηφοφορία θα συνεχιστούν την ημέρα των εκλογών;» Αναρωτήθηκε ο Μπόνιερ για να συνεχίσει τον προβληματισμό του: «Ή θα αντιστραφεί; Το 2016 σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αντιστροφή. Δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να στοιχηματίσει για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση» τόνισε ο ίδιος.

Τραμπ: Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για μένα

Οι ενδιάμεσες εκλογές, που γίνονται στο μέσο κάθε προεδρικής θητείας, θα είναι και το πρώτο κρας τεστ για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι, επειδή πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για εμένα» είχε πει στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην οποία πήρε μέρος.

«Οι εκλογές αυτές θα είναι πολύ αμφίρροπες. Η Γερουσία εμφανίζεται πολύ ελπιδοφόρα» τόνισε.

ΝτιΚάπριο και Μπραντ Πιτ προτρέπουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο ενώνει τις δυνάμεις του με τον Μπραντ Πιτ και παροτρύνουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι συμπρωταγωνιστές στην πολυαναμενόμενη ταινία του σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο «Once Upon A Time In Hollywood» κυκλοφόρησαν ένα βίντεο σε συνεργασία με το ΝowThis που ειδικεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο κοινό των millennials, καλώντας τους Αμερικανούς να συσπειρωθούν για τον πιο σημαντικό σκοπό στη ζωή τους.

«Τόσο πολλά διακυβεύονται, από τους νόμους για τον έλεγχο των όπλων έως τη μεταναστευτική πολιτική, το καθαρό νερό και o αέρας και το εάν εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη» αναφέρει ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

«Οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, της ισότητας της LGBTQ κοινότητας, ακόμα και της δυνατότητάς σας να ψηφίζετε» τονίζει ο Μπραντ Πιτ.

Οι ΝτιΚάπριο και Πιτ καλούν τους ψηφοφόρους να μπουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα TheLastWeekend.org για να μάθουν πώς μπορούν να αναλάβουν δράση για την σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση