HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τα δημοτικά τέλη και το open mall

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα δημοτικά τέλη και το open mall

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα των δημοτικών τελών και τη δημιουργία του ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Οι θέσεις της παράταξης διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 31 Οκτωβρίου. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2018 ξεχώρισαν -ανάμεσα στα πολλά θέματα- τα δημοτικά τέλη και η δημιουργία του «ανοικτού εμπορικού κέντρου».

Στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε το κύριο πρόβλημα που είναι η λεγόμενη ανταποδοτικότητα. Ανταποδοτικότητα σημαίνει ότι εκτός τους φόρους προς το κεντρικό κράτος και τους δημοτικούς φόρους, οι δημότες πληρώνουν ξανά για να καλυφθεί πλήρως όλο το κόστος οποιασδήποτε υπηρεσίας προσφέρει ο δήμος (μισθοδοσία προσωπικού καθαριότητας, αγορά και συντήρηση απορριμματοφόρων, κάδων, συλλογή κτλ αλλά και τα κόστη νεκροταφείου και πολλά άλλα).

Αυτή την αντιλαϊκή λογική αποδέχονται και υπερασπίζονται όλες οι άλλες παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητα από το κόμμα που ανήκουν γι αυτό και τελικά υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, παρά τον υποτιθέμενο καβγά που έστησαν. Πρόταση για μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο οικιακό τιμολόγιο κατά 10%, δηλαδή κατά το αστρονομικό ποσό των 8 λεπτών (!) του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το έτος. Πρόταση που έγινε αφού δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τα πλεονάσματα που απέσπασαν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, όπως όλα τα τέλη, τα πληρώνουν όλοι «εξ ίσου» (!) παράγκες, φτωχόσπιτα και βίλες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό διότι οι μειώσεις αυτές, δεν δίνουν καν ανάσα στα λαϊκά στρώματα του δήμου μας, αφού αυτά τα τέλη είναι ένα μόνο μέρος της τοπικής φορολογίας (πχ τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τιμολόγια νερού κλπ). Κυρίως όμως γιατί καταγγέλλει και με αυτό τον τρόπο τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή της τοπικής φορολογίας.

Στο ζήτημα του «ανοικτού εμπορικού κέντρου» (open mall) η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψε την κοροϊδία που στήνεται στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων αλλά και των εμποροϋπαλλήλων. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα  που (όπως όλα τα παρόμοια) οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίων, στην εξάλειψη των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων για να ωφεληθούν τελικά μόνο οι πολυεθνικές και τα μεγαθήρια του λιανικού εμπορίου.

Με το τυράκι των 1.500-2.000€ που το πρόγραμμα θα δώσει σε όποιον ενταχθεί σε αυτό, για να αλλάξει την πρόσοψη και να καλύψει το κόστος εκδηλώσεων που θα γίνονται στην περιοχή τους, καλλιεργούν τις αυταπάτες πως θα ορθοποδήσουν, την ώρα που κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση, τους λεηλατούν το εισόδημα με βαριά φορολογία, τέλη, κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα ΑΦΜ λόγω χρεών και πλήθος άλλων μέτρων.

Ειδικά στο Ηράκλειο, προβληματισμό δημιουργεί και η επιλογή της περιοχής που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα: σε επαφή με τους δρόμους Δικαιοσύνης και Ίδης που βρίσκεται σε εξέλιξη το γνωστό έργο. Δημιουργείται έτσι μια διευρυμένη περιοχή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυεθνικών του κλάδου του εμπορίου και όχι μόνο, οι οποίες απαιτούν κατάργηση κάθε ωραρίου και της Κυριακής αργίας.

Ποιος αυτοαπασχολούμενος ή υπάλληλος του θα αντέξει να είναι όλη μέρα στο μαγαζί του αλλά και να διανυκτερεύει ενίοτε; (βλέπε ωράρια λάστιχο, κατάργηση Κυριακής αργίας, λευκές νύχτες, μαύρες παρασκευές, τις εκδηλώσεις που προβλέπονται κτλ).

Ποιος δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι δεν είναι οι προσόψεις των καταστημάτων, τα ωράρια και η Κυριακή αργία η αιτία που δεν ψωνίζει ο λαός μας αλλά η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία τον έχει φέρει η φιλομονοπωλιακή, αντεργατική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων;

Στο ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η δημοτική αρχή αλλά και οι πλειοψηφίες του εμπορικού συλλόγου και του επιμελητηρίου που συμφώνησαν σε αυτό το φιάσκο, ας το απαντήσει ο καθένας.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο βασικό ερώτημα: με τα μονοπώλια ή με το λαό; Οι παραπάνω απαντούν με τις πράξεις τους και ανεξάρτητα από προθέσεις: με τα μονοπώλια. Μόνο το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα απαντά με τους αγώνες του: με το λαό. Σε αυτούς τους αγώνες η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ καταθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση