HomeHL-9Πρώτο crash test για τις συντάξεις στο σημερινό Eurogroup

Πρώτο crash test για τις συντάξεις στο σημερινό Eurogroup

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρώτη, ανεπίσημη, συζήτηση για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων, τα οποία επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, πρόκειται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες. Μολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.

«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr καλά πληροφορημένες πηγές, οι συντάξεις και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα τεθούν επί τάπητος με αφορμή την εξέταση του ελληνικού προσχεδίου, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν δηλώσεις.

Η αναγνωριστικού χαρακτήρα συζήτηση στο Eurogroup αποκτά αυξημένη βαρύτητα, μετά τα μηνύματα ανησυχίας που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει σήμερα:

  1. Να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα. Όπως ανέφερε προχθές το protothema.gr, οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών εξακολουθούν να εντοπίζουν «τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν θιγούν οι συντάξεις και εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 765 εκατ. ευρώ. Για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά μέτρα. Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το μέτρο με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος: η μεστοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ.
  2. Να κάνει «μασάζ» στους Ευρωπαίους, ώστε οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς το επώδυνο μέτρο. Εντούτοις, ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από τις 3 Δεκεμβρίου. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών προβληματίστηκαν από τα σημάδια φορολογικής κόπωσης, τα οποία εντόπισαν στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο, και θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στην αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης από την Κομισιόν και στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν γύρω στις 20 Νοεμβρίου.

Το μήνυμα των δανειστών ότι «όλα είναι ανοιχτά» στο θέμα των συντάξεων και του πακέτου Τσίπρα φαίνεται πως ελήφθη, έστω και καθυστερημένα, από την κυβέρνηση, εάν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στη Realnews. Ερωτηθείς εάν θα καταργηθεί ή θα αναβληθεί με αστερίσκους η μείωση των συντάξεων, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε απλώς ότι η δεύτερη εκδοχή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι περιμένει σύντομα θετική έκβαση, ενώ για τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης αρκέστηκε να πει πως το κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν απρόσκοπτα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση