Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή τους, εμφανίστηκαν για κόμη μία φορά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Πεδιάδος, κατά την τελευταία ανοιχτή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας».

Όπως αποφασίστηκε, η Πρωτοβουλία θα μετατραπεί σε δημοτική κίνηση, με κεντρικό θέμα να μην δημιουργηθεί αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αποτύπωση των αντιδράσεων κατά του αεροδρομίου στις προσεχείς εκλογές.

1

Για την προσεχή Τετάρτη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας για το θέμα του αεροδρομίου στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον λόγο στην συνέλευση πήραν αρκετά άτομα και ακούστηκαν πολλές απόψεις ενώ όπως τόνισαν, δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία αεροδρομίου εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντολογικές συνέπειες, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων ενώ όπως αναφέρθηκε, η σημαντική μείωση της καλλιεργήσιμης γης δεν εξασφαλίζει εισόδημα ικανό για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και Κατοίκων της περιοχής του Ευαγγελισμού Πεδιάδος «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ», κατέθεσε υπόμνημα σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, δημάρχους, αλλά και τον περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η επίσημη θέση όλων για το θέμα ενώ ξεκαθαρίζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου και δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν την κατασκευή του αεροδρομίου, με όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα:

Οι μέχρι σήμερα 10 δικαστικές αποφάσεις των απαλλοτριώσεων του ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ έχουν αντιγράψει τις τιμές από την έκθεση εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου και την αιτιολογία από την υπ’αριθ 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά συμπληρωματική απαλλοτρίωση μικρής έκτασης για το φράγμα Αποσελέμη.

Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και τραγελαφικές με αξία του εδάφους να κυμαίνεται στο ευτελές ποσό των 1.56-2,63 €/τμ με μέση τιμή 1,90 €/τμ σε μία περιοχή από τις πιο παραγωγικές της Κρήτης – Η τραγελαφικότητα της εκτίμησης και των αποφάσεων αποδεικνύεται , αφού έφτασαν σε σημείο για το ίδιο ακίνητο μικρής έκτασης να ισχύουν δυο διαφορετικές τιμές επειδή ανήκουν σε διαφορετικά τμήματα απαλλοτρίωσης και για γειτονικά ακίνητα η χαμηλότερη τιμή να αντιστοιχεί σε οφθαλμοφανές πλεονεκτικότερο ακίνητο όπως αποδεικνύουν οι χάρτες.

3 4

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση