HomeHL-HealthΔιαμαρτύρονται για το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Διαμαρτύρονται για το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

Τι συνέβη στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη  εργαζόμενοι  του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, οδοντίατρος Δημήτρης Μετοχιαννάκης και το μέλος Μιχάλης Σταυρακάκης, ο δημοτικός σύμβουλος, καρδιολόγος Γιάννης Ανδριώτης, o διευθυντής του Κ.Ψ.Υ κ. Φαζάκης, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Καλλιμάντζαλης ενώ από το τη διοικητική ιεραρχία του Νοσοκομείου παρόντες ήταν ο Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών και η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κάτι που δείχνει την κοινή προσπάθεια για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο. Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ παραβρέθηκαν τα μέλη του Γεν. Συμβουλίου Γρ. Κοκοβάκης και Δ. Βρύσαλης.

Υπήρξε συνάντηση και συζήτηση με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα με τη διοικήτρια κα. Ε. Μαυρομμάτη και με τους υποδιοικητές κα. Ε. Γιακουμάκη και Στ. Δημητρακόπουλο.

2

Στη συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από την έλλειψη προσωπικού.

Τι προκύπτουν από τις απαντήσεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου:

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα:

Από τις 25 θέσεις επικουρικού προσωπικού που είχαν εγκριθεί από τον Υπουργό Υγείας για το ΓΝΑΝ, άμεσα θα προσληφθούν μόνο οι 12, αφού 13 θέσεις βγήκαν άγονες, είτε λόγω έλλειψης αιτήσεων είτε κυρίως λόγω απόρριψης των υπαρχόντων αιτήσεων λόγω λαθών. Οι 12 που θα προσληφθούν άμεσα είναι: 1 ΤΕ νοσηλευτικής και 1 ΔΕ νοσηλευτικής για τη ΜΕΘ, 4 ΔΕ νοσηλευτικής για το υπόλοιπο Νοσοκομείο, 1 ΤΕ Μαία, 1ΤΕ  Διοικητικού Λογιστικού, 2 ΔΕ διοικητικών γραμματέων, 1 ΤΕ ηλεκτρονικός, 1ΔΕ χειριστής ιατρικών μηχανημάτων (ακτιν.).  Οι υπόλοιπες 13 θέσεις που βγήκαν άγονες θα καλυφθούν από το επόμενο άνοιγμα του συστήματος υποβολής αιτήσεων για το επικουρικό προσωπικό, που θα ξεκινήσει στις 20 Νοέμβρη και θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες. Στην καλύτερη περίπτωση όσες θέσεις βγήκαν άγονες θα μπορέσουν να καλυφθούν πριν τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις αυτές είναι: 3 ΤΕ νοσηλευτικής (1 για τη ΜΕΘ), 2 ΔΕ ηλεκτρολόγων, 1 ΔΕ θερμαστών, 1 ΔΕ μαγείρων, 1 ΥΕ υδραυλικών, 2 ΥΕ πλυντριών, 2 ΥΕ βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, 1 ΥΕ λαντζιέρων.  Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν εφόσον υπάρξουν έγκυρες αιτήσεις στο σύστημα από 15 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίου.

Για το επόμενο έτος ζητήσαμε να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης επιπλέον 300.000 ευρω για  περίπου 15 επιπλέον επικουρικούς (δηλαδή 25+15), αίτημα το οποίο δέχθηκε η διοίκηση της ΥΠΕ και δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθεί.

Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που ζητήσαμε, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μας απάντησε ότι στην προκήρυξη που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες το Νοσοκομείο μας θα πάρει 10 θέσεις για το ήδη υπηρετούν προσωπικό και επιπλέον άλλες 4 θέσεις (2 ΤΕ νοσηλευτικής, 1 ΠΕ Νοσηλευτικής και 1 ΔΕ Υδραυλικών). Για το 2019 δεν υπάρχει ακόμα κάποια γνωστή πρόθεση για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, αλλά η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε ότι εφόσον υπάρξει νέα προκήρυξη των Νοσοκομείο ΑΓ. Νικολάου στην κατανομή των θέσεων θα λάβει μερίδιο ανάλογο του ποσοστού των κενών θέσεων. Βεβαίως από την πλευρά μας τονίσαμε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό που δεν εχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί ουδεμία νέα προκήρυξη θέσεων για τα Νοσοκομεία για το 2019.

Για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε όλους παράταση για ένα επιπλέον έτος, και θα φτάσουν όλοι την τριετία απασχόλησης.

Για το προσωπικό ΙΔΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) θα δοθεί παράταση μέχρι δυνατότητας συμπλήρωσης 24μηνου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των νέων προκηρύξεων. Στο αίτημα που είχαμε θέσει για κατάργηση του πλαφόν δαπάνης, η απάντηση υπήρξε αρνητική.

Για το ζήτημα ότι δεν μπορούν να ανοίγονται νέες δραστηριότητες στο Νοσοκομείο χωρίς ενίσχυση με προσωπικό, και για το ότι αν δεν υπάρξει ενίσχυση θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αναστολή ήδη λειτουργούντων δραστηριοτήτων και τμημάτων, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ που επέμενε ότι ως εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε με αυτές τις συνθήκες και ότι εμείς έχουμε την ευθύνη για ότι συμβεί για το θέμα αυτό. Απαντήσαμε ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δεν στελεχώνει σωστά το Νοσοκομείο και ότι για εμάς προέχουν η σωστή και ασφαλής νοσηλεία των ασθενών και οι σωστές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Παρά τις πιεστικές μας ερωτήσεις η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεν απάντησε στο ερώτημα αν εκτιμά ότι  στο ΓΝΑΝ έχει βελτιωθεί ή έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στο θέμα της έλλειψης προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα βασικά σημεία από τη συνάντηση που έγινε με τη διοίκησης της ΔΥΠΕ Κρήτης, που αυτή τη φορά επέλεξε να έχει απέναντι στους εργαζόμενους του ΓΝΑΝ ένα ύφος επιθετικό και εν μέρει απαξιωτικό και όχι ύφος κατανόησης και συμπαράστασης για τις συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε στο πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης και σε ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της Ελλάδας.

Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου  θα συνεδριάσει το ΔΣ του συλλόγου για να εκτιμήσει αναλυτικά την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις και δράσεις του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ καθώς όπως επισημάνουν «δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να υπάρξει αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας  μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση