HomeHL-EconomyΔύο θέσεις έχασε η Ελλάδα στην Ε.Ε. ως οινοπαραγωγός

Δύο θέσεις έχασε η Ελλάδα στην Ε.Ε. ως οινοπαραγωγός

Με τις φετινές ποσότητες να εμφανίζονται μειωμένες κατά 15%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ένατη θέση, από την έβδομη που κατείχε το 2017, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την παραγωγή κρασιού κατέλαβε η χώρα μας για το 2018, με τις φετινές ποσότητες να εμφανίζονται μειωμένες κατά 15%. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, οι τιμές σημείωσαν ελαφρά ανοδική πορεία. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) η παραγωγή οίνου στη χώρα μας την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ανέρθει στα 2,2 εκατ. εκατόλιτρα. Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία αποτελούν τις δύο ευρωπαϊκές αγορές όπου καταγράφεται μείωση παραγωγής.

Όπως επισημαίνει στο Δελτίο Τρύγου για το 2018 ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) «οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες απαίτησαν σωστό προγραμματισμό και καίριες αποφάσεις στη διαχείρισή τους, καθώς αιφνιδίασαν μέρος των αμπελουργών. Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά πρώιμη αλλά στη συνέχεια επιβράδυνε λόγω και των σημαντικών βροχοπτώσεων των αρχών του καλοκαιριού οι οποίες, επιπλέον, δημιούργησαν συνθήκες εμφάνισης ασθενειών».

Σε αυτό το πλαίσιο όπως εξηγεί ο ΣΕΟ οι «Έλληνες οινοποιοί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας και της Πελοποννήσου χρειάστηκε να αφιερώσουν προσπάθειες στην επιλογή τόσο στο αμπέλι όσο και στην παραλαβή στο οινοποιείο» όμως όπως προσθέτει ο Σύνδεσμος «τα αποτελέσματά τους δικαίωσαν με τη βοήθεια και των άριστων καιρικών συνθηκών στη διάρκεια του τρυγητού και έτσι αναμένουμε και φέτος ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι κορυφαίες αμπελουργικές ζώνες του Ασύρτικου (Σαντορίνη) και του Ξινόμαυρου (Νάουσα) έδωσαν άριστα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τρύγου, οι ποσότητες της συγκομιδής εκτιμάται ότι ήταν περιορισμένες σε σχέση με πέρσι στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και οι τιμές σε ελαφρά άνοδο. Εξαίρεση αποτελεί η Σαντορίνη όπου, όπως τονίζει ο ΣΕΟ «οι πρωτοφανείς, για τα ελληνικά δεδομένα, τιμές σταφυλιού δείχνουν την παγκόσμια αναγνώριση του κρασιού αυτού, πέρα των άλλων τοπικών παραγόντων (μειωμένη παραγωγή, μικρές στρεμματικές αποδόσεις, οικιστική πίεση). Η τιμή του Ασύρτικου κυμάνθηκε φέτος στα 4,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 3- 3,2 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου η συνολική παραγωγή των 28 μελών-κρατών της Ένωσης για το 2018, εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 168,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, καταγράφοντας αύξηση 27% σε σχέση με το 2017.

Η κατάταξη

Την πρώτη θέση κατέχει η παραγωγή της Ιταλίας, ενώ ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, διατηρώντας τον τίτλο της υψηλότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγού, η Ιταλία αναμένεται να παράγει 48,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου (14% σε σύγκριση με το 2017).

Στη δεύτερη θέση, η Γαλλία με παραγωγή 46,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 27%) δείχνει ότι ο γαλλικός αμπελώνας ενισχύει τη θέση του, παρά το ότι οι αποδόσεις του αποδυναμώθηκαν φέτος από την ξηρασία. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ισπανία με συνολική παραγωγή 41 εκατ. εκατόλιτρων κρασιού ενισχυμένη κατά 26%.

Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων σταθερή παραμένει η παραγωγή των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια (23,9 εκατ. εκατόλιτρα). Στη Νότιο Αφρική, η ξηρασία επηρέασε σημαντικά την παραγωγή που υποχώρησε 12% στα 9,5 εκατ. εκατόλιτρα. Αντιθέτως αυξημένη είναι η παραγωγή στη Χιλή κατά 36% και στην Αργεντινή κατά 23%.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση