HomeHL-GreeceΤσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα

«Μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ,

Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Συνάντησης, σήμερα θα υπογράψει με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κοινή διακήρυξη, «στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων».

Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, «που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς». «Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια ιδέα που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, δηλαδή οι 4 χώρες της Τετραμερούς να αναλάβουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. «Θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα» είπε ο κ. Τσίπρας.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση