HomeΓΝΩΜΕΣΕβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2018 με σύνθημα, «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής»!

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2018 με σύνθημα, «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής»!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tης Μένιας Καλαϊτζάκη Μαία

Διευθύνουσα Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

Ο μητρικός θηλασμός είναι πρώτο βήμα στη ζωή ενός παιδιού, συμβάλλοντας στη σωματική ανάπτυξη και υγεία του βρέφους αλλά και  στην συναισθηματική, γνωστική & ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

Το καλύτερο μέρος για την προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή είναι ζεστή  αγκαλιά της μητέρας του όπου εκεί  εξακολουθεί να νιώθει  την ασφάλεια, τη στοργή  και  την ηρεμία που του πρόσφερε η μήτρα έως πριν από λίγο.

Αμέσως μετά τον τοκετό είναι σημαντικό να του δοθεί η ευκαιρία να θηλάσει λαμβάνοντας το πρωτόγαλα ως το πρώτο φυσικό εμβόλιο  καθώς  είναι πλούσιο σε ενεργά ανοσολογικά κύτταρα, αντισώματα και προστατευτικές πρωτεΐνες.

Το μητρικό γάλα «φτιάχνεται»  από κάθε μητέρα για το δικό της μωρό και περιέχει σε τέλεια αναλογία όλα τα απαραίτητα  συστατικά  για την ανάπτυξη και την προστασία του όπως λοιμώξεις και αλλεργίες. Το θαυμαστό είναι πως καθώς το μωρό της μεγαλώνει, το γάλα της  θα αλλάζει  για να συμβαδίζει  εξατομικευμένα   με τις ανάγκες του μωρού της.

Η παραγωγή του γάλακτος ελέγχεται από την ορμόνη προλακτίνη.  Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνεται η παραγωγή της στον οργανισμό της μητέρας,  που με τη σειρά του  «διατάζει» το στήθος να παράγει γάλα για τον επόμενο θηλασμό.

Έτσι, όσο πιο συχνά θηλάζει, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται και η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του μωρού Ένας ακόμα πολύτιμος βοηθός στο θηλασμό είναι η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, βοηθά το γάλα να ρέει και να απελευθερώνεται από το μαστό και εντείνει τα συναισθήματα αγάπης και στοργής ,ενισχύοντας το συναισθηματικό δεσμό μητέρας- βρέφους.

Βοηθά την μητέρα να χαλαρώσει, να προσαρμοστεί ευκολότερα στη νέα κατάσταση και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη υπομονή τις δυσκολίες.

Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ότι ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο όποτε κι αν  το ζητήσει το μωρό, ασφαλές, φρέσκο , ακριβώς στη σωστή ποσότητα  και θερμοκρασία.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο πιο οικονομικός και οικολογικός τρόπος  διατροφής  αφού δεν ξοδεύονται χρήματα για την αγορά ξένου γάλακτος, παράγεται και διατίθεται στο παιδί χωρίς την παραμικρή παρέμβαση και χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνου  του μαστού , του ενδομητρίου ή από οστεοπόρωση.

Το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες για να παράγει γάλα, οπότε ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει  ώστε να μειωθεί σταδιακά το βάρος που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ίδια η μητέρα θα αποφασίσει με πιο τρόπο θα «θρέψει» το παιδί της.

Χρειάζεται έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη εκπαίδευση από ενημερωμένους και καλά εκπαιδευμένους  επαγγελματίες υγείας ,γατί η γνώση ,θα είναι σύμμαχός της ώστε να γνωρίζει και όχι να νομίζει ποιο είναι το καλύτερο για εκείνη και ο μωρό της.

Ο μητρικός θηλασμός είναι «Θεμέλιο Ζωής». Η μητέρα που αποφασίζει να θηλάσει  χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση από τους επαγγελματίες υγείας , το οικογενειακό , το φιλικό, το εργασιακό περιβάλλον, από την πολιτεία , από τα μέσα ενημέρωσης και  κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την κοινωνία μας πιο φιλική σε αυτό που τόσο σοφά έχει ορίσει η φύση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση