HomeHL-9Αρναουτάκης: Ενίσχυση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας και διεκδικήσεις της Ελλάδας για αποζημιώσεις

Αρναουτάκης: Ενίσχυση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας και διεκδικήσεις της Ελλάδας για αποζημιώσεις

«Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις δυνατότητες συνεργασίας των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και της Ελλάδας,στην σύμπραξη των παραγωγικών-επιχειρηματικών συμπράξεων αμοιβαίο κοινωνικό ,Οικονομικό,αναπτυξιακό όφελος,αλλά και στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου,αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης μιλώντας στην συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Χερσόνησο παρουσία αξιωματούχων της Γερμανικής Κυβέρνησης,υφυπουργού,πρέσβη ,και 350 στελεχών της Αυτοδιοίκησης Περιφερειαρχών,Δημάρχων απο την Ελλάδα και την Γερμανία.

Ο κ Αρναουτακης μιλώντας στην συνέλευση που έχει τίτλο: ”Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης” καλωσόρισε στην Κρήτη τους συνέδρους από τις δυο χώρες σε μια κρίσιμη όπως τόνισε, συγκυρία για την Ελλάδα,για την Ευρώπη,ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι:

3
”οι φορείς της αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, οι επιχειρηματικές δυνάμεις, ο κόσμος της έρευνας και της εκπαίδευσης,μπορούν να βρουν ευρύ πεδίο συμπράξεων και συνεργασιών με αμοιβαίο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για όλους.”

Μάλιστα ο κ Αρναουτακης ανέφερε,οτι ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους του νησιού,δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη διαπεριφερειακών σχέσεων συνεργασίας,ενω τονίζουμε σε κάθε περίσταση ότι η εξωστρέφεια,αποτελεί το πιο ασφαλές όχημα για τη μετάβαση στη νέα εποχή και τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.

 

Για τον τόπο μας πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης-τα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν σε ετήσιο επίπεδο,με τη Γερμανία να αποτελεί για δεκαετίες μια από τις κορυφαίες χώρες προέλευσης,η ταυτόχρονη λειτουργία μεγάλων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο νησί,αλλά και η δραστηριότητα που καταγράφεται στον επιχειρηματικό κλάδο δημιουργούν γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οφείλουμε να αναδείξουμε την έννοια του αναπτυξιακού πατριωτισμού για να κρατήσουμε αναμμένη τη δάδα της τοπικής οικονομίας,
στηριζόμενοι στο δυναμισμό των κρητικών, στη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό μας απόθεμα.Η εποχή επιβάλει σε όλους μας την αναθεώρηση της στρατηγικής και της πολιτικής που είχαμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε τις τελευταίες δεκαετίες.

1

Το χτίσιμο συμμαχιών, η εμπέδωση των συνεργασιών επιβάλλεται σήμερα να επεκτείνεται και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Από τη δική μας πλευρά δίνουμε έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη
και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς, οι Γερμανοί αυτοδιοικητικοί, οι Γερμανοί επιχειρηματίες,
είστε έτοιμοι, να στοιχηματίσετε έμπρακτα στο ελληνικό αναπτυξιακό μέλλον, με κοινά επενδυτικά σχέδια και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι σε μια εποχή όπου οι παθογένειες του ευρωπαϊκού συστήματος
έχουν φέρει στην επιφάνεια διαρθρωτικές αδυναμίες εθνικών οικονομιών και έχουν προκαλέσει ανατροπές, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ισχυρών και αδύνατων μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας καθίστανται επιβεβλημένες.
Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η ελληνική οικονομία, η γέφυρα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστηλωθεί, να γίνει πιο στέρεη, περισσότερο ασφαλής, πολύ ευρύτερη.
Και είμαι βέβαιος ότι η γέφυρα για τις Βρυξέλλες, την έδρα της Ενωμένης Ευρώπης στηρίζει τα θεμέλια της και στη Γερμανία.

Ο κ Αρναουτακης αναφερομενος στις διεκδικήσεις της Ελλάδας απο την Γερμανία -αποζημιώσεις,κατοχικό δάνειο τόνισε:

“Σε μια συνάντηση που στόχο έχει να ενώσει δυνάμεις, να κοιτάξει οραματικά το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και για το παρελθόν.Η λήθη προκαλεί άγνοια και η άγνοια οδηγεί στην απραξία.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις παραμένουν πάνω στα τραπέζι του διαλόγου.
Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να επιλυθεί σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και τις Συνθήκες.
Η διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων σε καμία περίπτωση δεν κρύβει αισθήματα αντεκδίκησης, είναι μια πράξη που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, που ενώνει ακόμα περισσότερο τους λαούς των δύο χωρών.
Κλείνοντας, θέλω για ακόμα μια φορά να σας καλωσορίσω στο νησί μας, να ευχηθώ σε όλους σας καλή διαμονή με την ελπίδα ότι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις ομορφιές της Κρήτης, να αισθανθείτε την κρητική φιλοξενία και βεβαίως να γυρίσετε στην πατρίδα σας, έχοντας αποκομίσει χρήσιμα συμπεράσματα που άμεσα θα ενισχύσουν τις κοινωνίες που υπηρετούμε.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της συνέλευσης και σε όλους τους συμμετέχοντες”

Διαφήμιση
Διαφήμιση