HomeHL-WorldΕπίθεση Τραμπ στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Επίθεση Τραμπ στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αιτία το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν για την κριτική που άσκησε στην πρότασή του για την αλλαγή στο καθεστώς χορήγησης της αμερικανικής υπηκοότητας βάσει του δικαίου του εδάφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ράιαν θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών αντί να ασχολείται με τα ζητήματα της χορήγησης υπηκοότητας, σύμφωνα με το «Politico».

«Ο Πολ Ράιαν θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στη διατήρηση της Πλειοψηφίας, αντί να ασχολείται με το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, για το οποίο δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα! Η νέα Πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων θα το επεξεργαστεί αυτό, Κλείνοντας τα Παραθυράκια στη Μετανάστευση και Ασφαλίζοντας τα Σύνορα μας!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Ράιαν είχε δηλώσει την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό (WVLK) στο Κεντάκι, ότι ο πρόεδρος «προφανώς δεν μπορεί να το κάνει αυτό», συντασσόμενος με μια σειρά συνταγματολόγων που αμφισβητούν τη νομιμότητα άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ, για την ακύρωση του Πατρογονικού Δικαιώματος Υπηκοότητας, για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών σε αμερικανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται τροποποίηση του συντάγματος για την ακύρωση του Πατρογονικού Δικαιώματος στην Υπηκοότητα για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών. Ο ίδιος δήλωσε χθες το απόγευμα στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για μία προεκλογική εκδήλωση, ότι θα ενεργοποιήσει τη συνταγματική αλλαγή μέσω ενός προεδρικού διατάγματος ή μιας ενέργειας του Κογκρέσου, την οποία και προτιμάει, καθώς πρόκειται για «ένα μόνιμο μέτρο».

Ο πρόεδρος Τραμπ επικαλέστηκε ότι το πρόγραμμα για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών (DACA) ψηφίστηκε με προεδρικό διάταγμα, ως απόδειξη ότι μπορεί να αλλάξει τον σχετικό νόμο, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο. «Εφόσον μπόρεσε να το κάνει με το πρόγραμμα DACA θα το κάνουμε αυτό, με προεδρικό διάταγμα», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικοί στα συνταγματικά ζητήματα που υποστηρίζουν την προεδρική εξουσία ή μη του προέδρου Τραμπ για τη δρομολόγηση της προτεινόμενης από τον ίδιο αλλαγής, συμφωνούν συνολικά ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται τη χορήγηση της υπηκοότητας στα παιδιά πολιτών άλλων χωρών που γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενέκρινε την πρόβλεψη αυτή του συντάγματος στα τέλη του 19ου αιώνα και σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι η εφαρμογή της δεν μπορεί να ανατραπεί με την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος.

Χθες το βράδυ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στη Φλόριντα, ο Τραμπ χαρακτήρισε το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, ως «μία τρελή πολιτική», παρά το γεγονός ότι έχει την εγγύηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το αναφερόμενο δικαίωμα έχει ετήσιο κόστος «δισεκατομμυρίων δολαρίων» για τον Αμερικανό φορολογούμενο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το κόστος αυτό.

Οι αναρτήσεις και το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter χθες το απόγευμα, ακολούθησαν μια σειρά αναρτήσεων στη διάρκεια της ημέρας, ισχυριζόμενος ότι η πρόβλεψη χορήγησης υπηκοότητας στα παιδιά των ξένων υπηκόων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών, καθώς η αμερικανική υπηκοότητα μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε όσους υπόκεινται στη δικαιοδοσία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

«Το αποκαλούμενο Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, το οποίο κοστίζει στη Χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ άδικο για τους πολίτες μας και θα καταργηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Δεν καλύπτεται από την 14η Τροπολογία που περιγράφει ‘την προϋπόθεση αρμοδιότητας της αμερικανικής δικαιοσύνης’. Πολλοί καθηγητές νομικής συμφωνούν…» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ σε μία ανάρτησή του στο Twitter, το πρωί της Τετάρτης.

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Ο Χάρι Ρέιντ ήταν σωστός το 1993, πριν ο ίδιος και οι Δημοκρατικοί χάσουν τα λογικά τους και ξεκινήσουν το ζήτημα με τα Ανοιχτά Σύνορα (που φέρνουν μαζικό έγκλημα). Μην ξεχνάτε τον άθλιο όρο ‘Anchor Babies’. Θα κρατήσω τη χώρα ασφαλή. Η υπόθεση αυτή θα ρυθμιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ!» σημείωσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο που είχε κάνει ο συνταξιούχος Γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ το 1993, προτείνοντας την κατάργηση του Πατρογονικού Δικαιώματος στην Υπηκοότητα για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών. Ο Ρέιντ είχε πει τότε ότι «καμία λογική χώρα δεν θα πρόσφερε μία τέτοια ανταμοιβή σε κάποιον που είναι παράνομος μετανάστης».

Ο Ρέιντ αποκήρυξε το σχόλιο του και δήλωσε χθες ότι η θέση που εξέφραζε τότε, ήταν λανθασμένη και ότι οι δηλώσεις του Τραμπ κινούνται «σε λάθος» κατεύθυνση.

Ο όρος «anchor babies» αναφέρεται στους παράνομους μετανάστες που γεννούν παιδιά στις ΗΠΑ, έχοντας ως στόχο την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους. Ο όρος αυτός, χαρακτηρίζεται ως προσβλητικός από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Axios, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ότι αποδοκιμάζει τη χορήγηση υπηκοότητας στα παιδιά των παράνομων μεταναστών που γεννιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ. Ο ίδιος ανέφερε ειρωνικά, ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν επιτρέπει τη χορήγηση αυτού του είδους της πατρογονικής υπηκοότητας. Στην πραγματικότητα, το μέτρο ισχύει σε περισσότερες από 30 χώρες.

Οι τοποθετήσεις του Τραμπ προκάλεσαν το έναυσμα για μια σειρά συζητήσεων και προβληματισμού από συνταγματολόγους, αλλά και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί συνταγματολόγοι συμφωνούν ότι ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να προκαλέσει τη δρομολόγηση άμεσων νομικών-δικαστικών ενεργειών, η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι ένα τέτοιο προεδρικό διάταγμα θα κριθεί τελικά από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση