HomeHL-WorldΓαλλία: Μυστήριο με 18 μωρά που γεννήθηκαν χωρίς χέρια

Γαλλία: Μυστήριο με 18 μωρά που γεννήθηκαν χωρίς χέρια

Φταίει το νερό ο αέρας ή το φαγητό;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση γέννησης τουλάχιστον 18 μωρών με γενετικές δυσμορφίες στα άνω άκρα σε μία μόνο περιοχή της Γαλλίας. Τα περιστατικά καταγράφηκαν τα τελευταία έξι χρόνια κι έχουν εντοπιστεί σε ακτίνα μόλις 20 χιλιόμετρων.

Οι κάτοικοι του περιοχής Εν -βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας κοντά στα ελβετικά σύνορα-είναι ανάστατοι και διερωτώνται τους λόγους για τους οποίους τα μωρά γεννήθηκαν είτε χωρίς άκρα είτε με δυσμορφίες.Από την πλευρά τους, οι μαμάδες ζητούν εξηγήσεις επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά τα περιστατικά.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της χώρας και ο οργανισμός καταγραφής δυσμορφιών της περιφέρειας διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα αίτια .Η πολιτική ηγεσία δεν βλέπει κάτι περίεργο στα περιστατικά, αντιθέτως ο οργανισμός Ρεμερά θεωρεί πως κάτι συμβαίνει καθώς τα τελευταία έξι χρόνια όλες οι περιπτώσεις έχουν προκύψει σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων.

«Φταίει το φαγητό; Το νερό; Ο αέρας; Δεν ξέρουμε. Παρόλα αυτά υποψιαζόμαστε την ύπαρξη μίας ουσίας, κάτι στο περιβάλλον των μαμάδων που είναι τόσο ισχυρό ώστε να αποτρέπει τον σχηματισμό χεριών», υποστηρίζει η επιδημιολόγος του οργανισμού καταγραφής δυσμορφιών, Εμανουέλ Αμάρ.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αμφισβητεί την μεθοδολογία και την ποιότητα έρευνας του οργανισμού Ρεμερά. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως τα δικά του αποτελέσματα για την περιοχή θα ανακοινωθούν μετά από σχεδόν τρεις μήνες (τέλος Ιανουαρίου).

Την ίδια ώρα, ακούγονται «φωνές» που ρίχνουν την ευθύνη στα παρασιτοκτόνα.

Ο γενικός διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας Υγείας,Φρανσουά Μπουρντιγιόν υποστήριξε ότι στόχος της έρευνας είναι να διαλευκανθεί αυτή η πρωτοφανής στα χρονικά υπόθεση.

«Αρχίσαμε την έρευνα από το διαμέρισμα της Εν, θα τελειώσουμε τον ερχόμενο μήνα την περιοχή Ρήνου-Άλπεων και θα καλύψουμε το σύνολο της επικράτειας», δήλωσε ο Μπουρντιγιόν και ξεκαθάρισε πως οι γαλλικές αρχές «δεν κρύβουν τίποτα». Όσον αφορά τα αίτια, εικάζεται πως είναι γενετικά, φυσικά ή να οφείλονται σε τοξικές ουσίες (διατροφή, περιβάλλον, ή φαρμακευτικές αγωγές).

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας,Ανιέ Μπιζίν, τόνισε πως οι αρχές θα ερευνήσουν όλα τα νοσοκομεία για να βρεθούν ανάλογες υποθέσεις.

«Τα αίτια μπορεί να οφείλονται στο περιβάλλον, μπορεί οι μαμάδες να έφαγαν κάτι ή απλά να ανέπνευσαν μία ουσία που δεν έπρεπε», δήλωσε η Μπιζίν.

Από την πλευρά τους, οικολόγοι βουλευτές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι οι δυσπλασίες στα νεογέννητα οφείλονται στα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Η υπόθεση θυμίζει το σκάνδαλο με τη θαλοδομίδη στη Βρετανία. Μεταξύ των ετών 1957 και 1962 χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν χωρίς άνω άκρα εξαιτίας της χορήγησης θαλιδομίδης σε έγκυες που υπέφεραν από ναυτίες.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση