HomeΚΡΗΤΗΝ. Ηγουμενίδης: «Δεν θα συμμετάσχω στην Ελληνογερμανική Συνέλευση»

Ν. Ηγουμενίδης: «Δεν θα συμμετάσχω στην Ελληνογερμανική Συνέλευση»

Συνειδητή επιλογή δηλώνει ο Ηρακλειώτης βουλευτής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχετικά με την συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι τέλος του έτους έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις – ζήτημα που αναδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στη Βιάννο. Είναι μια εξέλιξη στην οποία όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να σταθούν με όλες τους τις κεραίες ανοιχτές.

Με βάση όσα ιστορικά έχουν προηγηθεί, η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα τα καλύτερα δείγματα γραφής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αλήστου μνήμης 8σέλιδο ερωτηματολόγιο με το οποίο η Ελληνογερμανική Συνέλευση ζητούσε την πλήρη και λεπτομερή απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Το παράδειγμα αυτό επιβεβαιώνει ότι στην ιστορική της διαδρομή η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει αποτύχει.

Είναι συνειδητή η απόφαση μου να μη συμμετέχω στις εργασίες της που ξεκινούν αύριο στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις μιας σειρά φορέων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών και των Μαρτυρικών Δήμων, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Συλλόγων Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και Ιστορικών, νομίζω ότι σήμερα είναι ώριμο να αναζητήσουμε άλλους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως έχει τονίσει πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, αλλά να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο».

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενδεχομένως η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο καίριο ρόλο διαύλου επικοινωνίας Ελλάδας-Γερμανίας.

Στα χέρια μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση