HomeUncategorized«Γιατί εξαιρέθηκαν από το μεταφορικό ισοδύναμο οι αθλητές της Κρήτης;»

«Γιατί εξαιρέθηκαν από το μεταφορικό ισοδύναμο οι αθλητές της Κρήτης;»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην άνιση μεταχείριση των αθλητών της Κρήτης, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το μεταφορικό ισοδύναμο για τον αθλητισμό αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη και Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών αποτελεί μία από αποτελεσματικές μεθόδους που έχει εισάγει η ΕΕ για την εναρμόνιση του κόστους μεταφοράς μεταξύ των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών και τον καθορισμό της τιμής του εισιτηρίου των μεταφορών αυτών. Δηλαδή, κράτη-μέλη που έχουν νησιά στην επικράτειά τους, ορίζεται ότι για την ίδια απόσταση σε στεριά και θάλασσα, η τιμή των εισιτηρίων πρέπει να είναι περίπου η ίδια.

Το κόστος των θαλασσίων συγκοινωνιών στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου 400% παραπάνω από τις χερσαίες μεταφορές. Η σωστή εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στοχεύει να εναρμονίσει το κόστος μετακίνησης προσώπων, αγαθών, πρώτων υλών και υπηρεσιών στα νησιά με το αντίστοιχο κόστος στην ηπειρωτική χώρα. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου 2018 σε 49 νησιά της χώρας μας, αλλά δεν αφορά την Κρήτη, η οποία εξαιρέθηκε από το εν λόγω μέτρο. Μάλιστα, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση για την εξαίρεση του νησιού μας από το μεταφορικό ισοδύναμο.

Περαιτέρω, στη χώρα μας από τις 18 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο για τον αθλητισμό. Το μεταφορικό ισοδύναμο προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης των νησιωτών αθλητών ατομικών αγωνισμάτων, κατόχων Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν), για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες. Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί και σε νησιώτες αθλητές ομαδικών αθλημάτων.

Ωστόσο, οι αθλητές από την Κρήτη εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του ευνοϊκού αυτού μέτρου, το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη των αθλητών των νησιών. Αναστάτωση και αίσθημα αδικίας εκφράζουν οι αθλητές της Κρήτης που βλέπουν να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με αυτόν τον άδικο τρόπο. Εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν για την αδικία που βιώνουν, αφού και για τους αθλητές του νησιού μας το μεγάλο κόστος μετακινήσεων είναι ιδιαίτερα ακριβό και, παράλληλα, δεν απολαμβάνουν κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο στις μετακινήσεις τους. Είναι αυτονόητο ότι το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου θα πρέπει να ισχύει και για τους αθλητές από την Κρήτη, τόσο των ατομικών αθλημάτων, όσο και των ομαδικών».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι αθλητές της Κρήτης από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τον αθλητισμό;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να τεθεί το μεταφορικό ισοδύναμο σε ισχύ και για τους αθλητές της Κρήτης;
3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για να συμπεριληφθούν στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και τα ομαδικά αθλήματα;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση