HomeHL-CultureΦεστιβάλ για τις ταινίες του Σμαραγδή στο Σικάγο και βιβλίο για το έργο του στην Ελλάδα

Φεστιβάλ για τις ταινίες του Σμαραγδή στο Σικάγο και βιβλίο για το έργο του στην Ελλάδα

Οι τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ό,τι συνέβη στον κινηματογράφο Βηθλεέμ με την προβολή της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ του Γιάννη Σμαραγδή, πολλαπλασιαστικά συνέβη στο Σικάγο της Αμερικής.

Στον κινηματογράφο Pickwick στο Σικάγο από σήμερα Παρασκευή, ξεκινά ένα τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, με την προβολή τριών εμβληματικών ταινιών του EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ και την πρόσφατη διεθνή επιτυχία του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, βραβευμένη στο φεστιβάλ WORLDFEST στο Χιούστον με 4 βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Ανδρικού) και δυο υποψηφιότητες (Καλύτερου γυναικείου και Β’ ανδρικού).

Το αφιέρωμα αυτό προέκυψε μετά από πολλά τηλεφωνήματα και την επιθυμία κατοίκων του Σικάγο, Ελλήνων και όχι μόνο, που είδαν την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους στους συνανθρώπους τους. Θυμίζουμε μάλιστα ότι η ταινία ξεκίνησε για να κάνει μια μόνο προβολή στο Σικάγο με την στήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, δεν χώρεσαν οι θεατές και έγιναν δυο προβολές.

Μετά, πάλι δεν χώρεσαν οι θεατές και ο κινηματογράφος Pickwick την πρόβαλε για μια εβδομάδα και πάλι δεν χώρεσαν οι θεατές και ξαναπροβλήθηκε η ταινία δεύτερη εβδομάδα.

Έτσι, δημιουργήθηκε μια επιθυμία πολλών θεατών και ο ίδιος κινηματογράφος αποφάσισε να κάνει ένα μίνι φεστιβάλ στον Σμαραγδή με τις τρεις αυτές ταινίες του EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.

Η ταινία EL GRECO, κορυφαίο έργο του σκηνοθέτη, είχε μια τεράστια επιτυχία εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα, μάλιστα, έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων με 1.200.000 εισιτήρια, ρεκόρ που μέχρι τις μέρες μας δεν έχει ξεπεραστεί. Το 2012 η ταινία El Greco κατατάσσεται 5η σε λίστα στον διεθνή ιστότοπο IMBD (http://www.imdb.com/list/ls009669219/) στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Επίσης, η ταινία απέσπασε πολυάριθμα βραβεία:
*8 Kρατικά Βραβεία: 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Άρις Σταύρου), σκηνογραφίας (Δαμιανός Ζαρίφης),
2
μουσικής (Βαγγέλης Παπαθανασίου), μοντάζ (Γιάννης Τσιτσόπουλος), ήχου (Μαρίνος Αθανασόπουλος) και μακιγιάζ (Αργυρώ Κουρουπού)
*Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε το Βραβείο κοινού και το Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ *Πρώτο βραβείο στον ηθοποιό Juan Diego Botto στο διεθνές φεστιβάλ του Καΐρου 2008
*Βραβείο GOYA για τα κουστούμια της ταινίας στην ενδυματολόγο Lala Huete
*Επίσημη συμμετοχή σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως:
Τορόντο 2008 (1ο Golden Film στο Φεστιβάλ), Σάο Πάολο 2008, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 του American Film Institute στην Washington, Κάιρο 2008, Γκουανταλαχάρα 2009, Pantalla Pinamar στην Αργεντινή, κ.α.
Η ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα, είχε τεράστια επιτυχία σε βαθμό που ο ιδιοκτήτης του καναλιού ALPHA, κύριος Δημήτρης Κοντομηνάς, δήλωσε δημόσια στην πρεμιέρα της ταινίας ότι «η ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ είναι η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα».

 

Αντίστοιχα σχόλια για την ταινία έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως έγινε και στη Νέα Υόρκη.
Η ταινία «εγκαινίασε» μια πολύ ξεχωριστή προβολή που έλαβε χώρα στο Μουσείο Κινηματογράφου.

Στην κατάμεστη και ολοκαίνουρια αίθουσα του Μουσείου, κατά βάση Νεοϋορκέζοι θεατές αλλά και Έλληνες ομογενείς, παρακολούθησαν ενθουσιασμένοι την προσωπική ιστορία του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και χειροκρότησαν από καρδιάς στο τέλος της προβολής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συρροή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που προσέθεσαν επιπλέον καθίσματα. Παρόλα αυτά, προς απογοήτευση πολλών θεατών, αρκετοί έμειναν εκτός αίθουσας.

Η ένθερμη υποδοχή της ταινίας και οι διθυραμβικές κριτικές του κοινού στην Νέα Υόρκη, έρχονται να προστεθούν στην εξαιρετικά θερμή και συγκινητική ανταπόκριση που έλαβε η ταινία από το Καναδικό και Ελληνικό κοινό, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου προβλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Μετά την προβολή της ταινίας, ο Γ. Σμαραγδής ψηφίστηκε ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης και το 2015 ήταν μέσα στα πρόσωπα κύρους που συζητήθηκαν για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση