HomeΚΡΗΤΗΒ.Κεγκέρογλου: «Να έλθει επιτέλους στη Βουλή το πόρισμα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών»

Β.Κεγκέρογλου: «Να έλθει επιτέλους στη Βουλή το πόρισμα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών»

Δεν θα παραστεί στην Ελληνογερμανική συνέλευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πόρισμα για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών ζητά από την αρμόδια επιτροπή να φτάσει στη Βουλήο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Κεγκέρογλου.Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι στην επικείμενη Ελληνογερμανική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κρήτη,δεν θα λάβει μέρος.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι η συνεργασία των λαών αλλά και των κρατών της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη της. Και ιδιαίτερα μετά τις παγκόσμιες εξελίξεις που θέλουν τις αναδυόμενες οικονομίες να συμπιέζουν οικονομικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά την Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που αποτελεί υπόδειγμα αλλά κινδυνεύει να απαξιωθεί σε λίγα χρόνια αν δεν διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική που να οδηγήσει σε μια ισχυρή οικονομία που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού επιπέδου ζωής και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή σ’ όλη την Ευρώπη.

Η αλληλεγγύη προς όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελέσει δομικό στοιχείο της Ένωσης χωρίς «επεκτατικές» διαθέσεις και λογικές αφαίμαξης τους, από τα ισχυρά κράτη – μέλη.
Το 2009 που εκδηλώθηκε η κρίση στην Ελλάδα με ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά του κ. Μπαρόζο που έδινε τις σχετικές «αβάντες» που οδήγησαν στον εκτροχιασμό 2004-2009, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη ήταν γυμνές. Δεν διέθεταν μηχανισμό αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων και ξεκίνησαν να τον δημιουργούν με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια κρίσης κι 9 χρόνια τριών (3) μνημονίων, του εξ ανάγκης, του πρόσθετου αλλά και του αχρείαστου και μετά τις διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα οφείλει να προσδιορίσει την Εθνική Στρατηγική της και να θέσει τις προτεραιότητες της που θα την οδηγήσουν σε μια ισχυρή οικονομία με μια νέα περίοδο κοινωνικής ευημερίας και προόδου σε στέρεες βάσεις.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣυριζΑνελ χωρίς σχέδιο συνεχίζει τους τακτικισμούς, υιοθετώντας την πολιτική του «Yes men» στην πιο ακραία μορφή της, την «jawohl frau Merkel».

Κι ενώ ο ελληνικός λαός και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν στην συνεργασία των λαών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο γερμανικός λαός, η Κυβέρνηση με την τακτική της διχάζει και δημιουργεί σε καθημερινή βάση αντιπαλότητες ακόμη και σε τοπικές κοινωνίες.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης παίζουν το ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών (Καμμένος, Κοτζιάς, Ζορμπά) τους οποίους ο κ. Τσίπρας, ως νέος Υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως Π/Θ, απλώς παρακολουθεί. Εσχάτως όμως φαίνεται έχει «αναθέσει» και στη κα Δούρου να παίξει ένα ρόλο ΥΠΕΞ, ορίζοντας την ως εκπρόσωπο του στην Ελληνογερμανική, εκφράζοντας τη βούληση του να προωθήσει αλά κάρτ όλα όσα έχουν σχέση με την ελληνογερμανική συνεργασία, χωρίς την επίλυση των εκκρεμοτήτων, αφού εδώ και 26 μήνες έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της Επιτροπής για τη «διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» και η Κυβέρνηση το έχει κλειδώσει στο συρτάρι της.

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από πολλούς δήμους και κυρίως από το δήμο Βιάννου, για την διενέργεια της ελληνογερμανικής συνέλευσης, κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν ότι στη συνέλευση θα συζητηθεί το θέμα των γερμανικών οφειλών και άρα δεν υφίσταται ζήτημα.

Τονίζω ξανά ότι είμαστε υπέρ της συνεργασίας των δύο λαών και της ανάπτυξης των δεσμών τους, όμως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων των γερμανικών οφειλών.
Οι προϋποθέσεις έχουν πληρωθεί, οι δύο Γερμανίες έχουν επανενωθεί, οι διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος έχουν ολοκληρωθεί, το δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας έχει λήξει από 20 Αυγούστου 2018, το Πόρισμα της Επιτροπής της Βούλας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει ολοκληρωθεί εδώ και 26 μήνες.

Με βάση τα παραπάνω η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να φέρει στη Βουλή των Ελλήνων το πόρισμα ώστε να συζητηθεί, να εγκριθεί και να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της διεκδίκησης. Το ζήτησα από τον Πρόεδρο στη συνεδρίασης της διάσκεψης Προέδρων της Βουλής και μου δόθηκε γενικόλογη απάντηση ότι θα έλθει στην Ολομέλεια στο προσεχές μέλλον.
Μέχρι τότε, η Κυβέρνηση ΣυριζΑνελ δεν μπορεί κρυβόμενη σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα, να προωθεί την ελληνογερμανική συνεργασία αλά κάρτ.

Στην επικείμενη Ελληνογερμανική, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κρήτη, προσκλήθηκα, αλλά δεν θα συμμετέχω, για να συμβάλω στην απαίτηση του ελληνικού λαού να προχωρήσει η Κυβέρνηση ως οφείλει στα επόμενα βήματα για την Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και κυρίως να φέρει άμεσα στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση