HomeΕΛΛΑΔΑΝομοσχέδιο για δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων

Νομοσχέδιο για δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων

Για χρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αυτό το διάστημα οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζονται το προσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων που εισάγεται και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Ενός νέου μηχανισμού δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά για το θέμα: «Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και απαντά ακριβώς στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ειδικά για όσους επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες της ΕΕ και ήδη έχει προηγηθεί από το υπουργείο μια εξαντλητική προετοιμασία και εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Η ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων είναι ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο και απευθύνεται κυρίως σε νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, άνεργους, κοινωνικές επιχειρήσεις και κόσμο που βρίσκεται παραδοσιακά έξω από την τραπεζική χρηματοδότηση, δίνοντας την ευκαιρία να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν μια μικρή επιχείρηση»

Εκτός από τις τράπεζες που μπαίνουν στον κλάδο των μικροπιστώσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει και ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου και κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Αναζητούμε τη χρυσή τομή για το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος εξωτραπεζικός κλάδος που θα επιτελέσει ένα κρίσιμο έργο αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να καλύπτει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για να είναι αξιόπιστος παράγοντας μέσα στο νέο σύστημα. Στη διάρκεια της διαβούλευσης θα καταλήξουμε στις ακριβείς προβλέψεις του νόμου» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός.

Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα, ενώ θα έχουν την υποχρέωση να πιστοποιηθούν μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του 2016 που παρουσιάζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε ποσοστό μόλις 28% όσων αιτούνται επιχειρηματικά δάνεια εγκρίνεται το σύνολο του ποσού (αντί του 70% που ισχύει στην ΕΕ) ενώ το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται (αντί του 7% που ισχύει στην ΕΕ). Επιπλέον, υπολογίζεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση πάνω από 100.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και γύρω στις 50.000 νέες επιχειρήσεις.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης, η νέα παρέμβαση που θα προβλέπει το νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή- και θα καλύψει ένα κενό με μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία» σημειώνει ο κ. Γιαννακίδης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση