HomeΚΡΗΤΗΘετικά βλέπει το Υπ. Παιδείας την ειδικότητα ξεναγών στα ΔΙΕΚ

Θετικά βλέπει το Υπ. Παιδείας την ειδικότητα ξεναγών στα ΔΙΕΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την παροχή δυνατότητας κατάρτισης και εκπαίδευσης ξεναγών, ως ειδικότητα στα Δημόσια ΙΕΚ, απαντά ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον η σχολή ξεναγών του ΟΤΕΚ βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.

Με την παρ. 1, του άρθρου 4, του ν. 4109/2013, καταργήθηκε ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.). Ως εκ τούτου οι Σχολές Ξεναγών αρμοδιότητας Ο.Τ.Ε.Κ. υπήχθησαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού και προσωρινά έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρέχεται εκπαίδευση και κατάρτιση Ξεναγών, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως αυτή του Ηρακλείου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, η οποία βρίθει από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο Λευτέρης Αυγενάκης, «δεδομένου ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την Σχολή Ξεναγών του ΟΤΕΚ, και πλέον δεν μπορούν λόγω της αναστολής λειτουργίας της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί Τμήμα Ξεναγών στο Δημόσιο ΙΕΚ στο Ηράκλειο-Κρήτης. Επιπλέον, πολλοί εξ’ αυτών αδυνατούν να εισαχθούν στο τμήμα που θα δημιουργηθεί από το 2015 με Πανελλήνιες Εξετάσεις – λόγω ηλικίας αλλά και οικονομικών προβλημάτων- και ως εκ τούτου θα αποτελούσε θετική εξέλιξη να μπορούν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα και παράλληλα να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και την επαφή των τουριστών με τον πολιτισμό μας.»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Κ. Γκιουλέκας αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να εξετάσει την δυνατότητα λειτουργίας ειδικότητας ξεναγών στα ΔΙΕΚ, εφόσον η σχολή ξεναγών του ΟΤΕΚ βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.»

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση