HomeΚΡΗΤΗΧαιρετισμός Βαρδάκη στην ημερίδα για την Ευρώπη

Χαιρετισμός Βαρδάκη στην ημερίδα για την Ευρώπη

Ημερίδα με τίτλο: «Η Ευρώπη πράττει καλώς;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαιρετισμό στην ημερίδα με τίτλο «Η Ευρώπη πράττει καλώς;» απέστειλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Στον χαιρετισμό του αρχικά, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, τόνισε την σημαντικότητα της εκδήλωσης «όχι μόνο για το θέμα που διαπραγματεύεται αλλά και για την διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου που προωθεί.»

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε:

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη καταγράφεται μια συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ενώ αναπτύσσεται ένας ακραίος διάλογος ο οποίος ανοίγει το δρόμο σε ακραίες τάσεις και ιδεολογίες. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΕΕ απέτυχε να γίνει «κτήμα των λαών της».

Με τους χειρισμούς των ηγετών της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την «τιμωριτική» στάση και το χρηματοδοτικό εκβιασμό της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, το “brexit”, καθώς και η αδυναμία συλλογικής διαχείρισης της μεγάλης κρίσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών συνέβαλλαν στο να επανέλθουν τα «τείχη» ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Βγήκαν στην επιφάνεια οι αδυναμίες συλλογικής αντίδρασης, τα θεσμικά κενά ή επιτρέψτε μου να πω «ο κακός εαυτός της» και να υποβαθμιστούν τα μεγάλα επιτεύγματα της.

Η ΕΕ σήμερα βρίσκετε ενώπιον του ιδίου εαυτού της. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανησυχία και η διαίρεση, η μισαλλοδοξία και οι ακραίες αντιλήψεις αυξάνονται με έναν τρόπο που οι γενιές μας δεν έχουν ξαναδεί.

Αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή η ΕΕ δεν έχει περιθώρια αποτυχίας. Τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να τις αντιμετωπίσει επιτυχώς. Αυτό το οφείλει κατά αρχήν στην ιστορία της ως ο βασικός πυλώνας υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στον πλανήτη.

Τα μεγάλα επιτεύγματα της ΕΕ με αιχμή του δόρατος την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θα πρέπει να επανέλθουν στην επιφάνεια μαζί με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Η επιστροφή στον «αρχικό πυρήνα» στα θεμέλια της δημιουργίας της στις αρχές της δημοκρατικής αλληλέγγυας κοινωνικής Ευρώπης, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την συνοχή της ίδιας της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019 είναι ίσως οι πιο σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Το όραμα για μια ΕΕ βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο (Οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την Οικονομία) θα πρέπει να βγει νικητής.

Με αίσθημα συλλογικής ευθύνης αλλά και με ενεργή συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών θα αλλάξει η βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και θα ανακάμψει η ΕΕ ως Ευρώπη του αμοιβαίου σεβασμού και της σταθερότητας προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.»

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδάκης ευχήθηκε στους διοργανωτές καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση