HomeΕΛΛΑΔΑΣυνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σκιά της αντιπαράθεσης Κοτζιά- Καμμένου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σκιά της αντιπαράθεσης Καμμένου – Κοτζιά συνεδριάζει την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση προσδοκούν να μετατοπιστεί η δημόσια συζήτηση στα «θετικά» νομοσχέδια για την κοινωνία και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, που φέρνει το θέμα της εκλογής Προέδρου και το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.

Ενδιαφέρον, όπως πάντα, θα έχει η εισήγηση του πρωθυπουργού, αλλά και αν τα μέλη του κόμματος θα τοποθετηθούν για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών ή και για τον κυβερνητικό εταίρο, δεδομένου ότι πριν από κάποιες εβδομάδες σφυροκοπούσαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Χωρίς τέλος τα δημόσια «καρφώματα» Κοτζιά – Καμμένου

Πάντως, ο καυγάς μεταξύ των ανδρών έχει προκαλέσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο μόλις σβήνει τη «φωτιά» του επεισοδιακού υπουργικού συμβουλίου, στη συνέχεια ανάβει μία νέα εστία, αφού τα δημόσια καρφώματα- μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του τέως υπουργού Εξωτερικών- δεν έχουν τέλος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζεται πως δεν υπήρχαν δηλώσεις περί Σόρος και χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στις διαψεύσεις του κ. Καμμένου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το θέμα του Γιάννου Παπαντωνίου

Στο πλαίσιο αυτό, από την κυβέρνηση αναμένεται η προσπάθεια να κρατηθεί ψηλά το θέμα του Γιάννου Παπαντωνίου, που αντιπροσωπεύει τη διαφθορά στο παλαιού συστήματος. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ενάντια στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δικά τους στελέχη όχι μόνο έχουν κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου πρόγραμμα και έχουν καταδικαστεί. «Καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μην κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος

Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ατζέντα της συνεδρίασης

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει βασική ατζέντα τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις και τα θέματα της οικονομίας, αλλά και τη διαφθορά. Θα προωθηθεί στην επικαιρότητα η κινηση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση μέτρα όπως τα αναδρομικά και τη νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Αναφορικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση, οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε τη περασμένη Τρίτη, θα συζητηθεί στη ΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

– Αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό

– Δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

– Μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών

– Διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας

  • Νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση