Ελεύθερος αφέθηκε ο ένας και των δύο συλληφθέντων που οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα Υπηρεσίας κατηγορούμενος για τα χθεσινά επεισόδια στο πάρκο Γεωργιάδη.

Χθες στο Αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου προσήχθησαν δέκα άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν στον χώρο του πάρκου εμφανίστηκαν μηχανήματα του εργολάβου προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης του εργοταξίου. Στη θέα ωστόσο, των μηχανημάτων, μέλη της ομάδας “Φυλές του πάρκου” παρατάχθηκαν μπροστά από τις μπουλντόζες εμποδίζοντας με τα σώματά τους τις εργασίες.

Την ίδια ώρα η σελίδα στο facebook Φυλές του Πάρκου Γεωργιάδη δημοσίευσαν κείμενο ενός φοιτητή που προσήχθη χθες στο Αστυνομικό Μέγαρο και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την εμπειρία που έζησε

«Γεια σας, είμαι το παιδί που προσήγαγαν. Έχω γράψει μια μαρτυρία αν θέλετε την χρησιμοποιείτε αν δεν θέλετε όχι

Στις 24/10/2018 και ώρα 5 μ.μ. τρεις αστυνομικοί της ασφάλειας σταμάτησαν εμένα και έναν φίλο μου στο σταυροδρόμι της οδού Εβανς και πλατείας Κορναάρου καιας ζήτησαν ταυτότητες. Είχαμε και οι δύο οπότε τις επιδείξαμε άμεσα, όπως επίσης δώσαμε και τις ακαδημαϊκές ταυτότητες για εξακρίβωση του ό,τι είμαστε φοιτητές.

Ζήτησα να δω την ταυτότητα του ενός και εκείνος μου τημ έδειξε (δυστυχώς δεν θυμάμαι να ονομάσω τον αστυνομικό). Ένας από τους τρεις ρώτησε τον φίλο μου τι περιείχε η τσάντα του και αυτός με άνεση τους έδειξε τα περιεχόμενα (ξηροί καρποί, ομπρέλα κ.α.).
Παρ’ όλα αυτά μας ζήτησαν να πάμε μαζί τους στο αυτοκίνητο για εξακρίβωση στοιχείων. Ρώτησα τι θα συνέβαινε αν αρνιόμασταν, με πρόφαση το ό,τι βιαζόμαστε να πάμε κάπου. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα προβούμε σε σύλληψη”. Οπότε έτσι πήγαμε στο τμήμα. Τα κινητά μας, οι ταυτότητες και οι ακαδημαϊκές ταυτότητες είχαν κατασχεθεί.

Ρώτησα κατά την διάρκεια της διαδρομής αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο. Μου απάντησαν ότι θα μπορούσα οταν φτάσουμε. Κατά την διάρκεια της διαδρομής οι τρεις αστυνομικοί έκαναν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες είτε απαντούσαμε είτε όχι. Αντίστοιχα και εμείς θέσαμε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί μας “συλλάβανε», αν συνέβη κάτι κτλ. Οι απαντήσεις ήταν τυπικές του τύπου “Ήταν προληπτική σύλληψη”, “Για να σας προσαγάγαμε κάτι θα συνέβη» κ.α.

Φτάσαμε στο τμήμα και μας πήγαν στο γραφείο προσαγωγών. Εκεί μας ζήτησαν τα στοιχεία μας προφορικά καθώς κάναν και εξακρίβωση μέσω του συστήματος. Ρώτησα την ώρα και μου είπαν 5:30 μ.μ. Επίσης ρώτησα αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο και μου είπαν “σε λίγο”. Ύστερα αφήσαμε τις αποσκευές μας σε ένα σημείο και μας πήγαν στο δίπλα δωμάτιο. Εκεί μας ζήτησαν να αδειάσουμε τις τσέπες, να βγάλουμε τις μπλούζες , να κατεβάσουμε το παντελόνι και να κατεβάσουμε τα εσώρουχα! Όταν ρωτήσαμε τι θα γινόταν αν αρνιόμασταν η απάντηση ήταν “Σύλληψη”.

Τέλος με τα πολιτικά τους κινητά πήραν κοντινές φωτογραφίες των προσώπων μας. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να βγάλουμε τελείως τα κορδόνια. Όταν ο φίλος μου ρώτησε γιατί χρειάζεται αυτό η απάντηση που ήρθε ήταν αστεία: “Για να μην αυτοκτονήσετε από τις τύψεις”. Τι τύψεις μπορεί να έχει κάποιος που δεν ξέρει γιατί βρίσκεται εδώ; Αναρωτήθηκα.

Στην συνέχεια μας μετέφεραν σε ένα δωμάτιο σαν κρατητήριο που ήταν άλλα 10 άτομα. Συν δυο ανήλικες κοπέλες στο γραφείο 14. Μιλήσαμε με τα άλλα παιδιά και δεν είχαμε καμιά σύνδεση Εκτός από 1 γνωστό. Συνοψίζοντας κανείς δεν είχε λόγω να βρίσκεται εκεί. Ειδικά ένας άνθρωπος που είχε έρθει για διακοπές στο Ηράκλειο, όπως και 4 ανήλικα παιδιά! Δεν είχαμε αίσθηση της ώρας.

Οι περισσότεροι “κρατούμενοι” έφτασαν εκεί με χειροπέδες, εμείς ήμασταν τυχεροί. Κάποιοι κρατούνταν έως και 3 ώρες εκεί. Μετά από λίγη ώρα μπήκε μέσα ένας άλλος αστυνόμος (συνολικά ασχολήθηκαν 5-6 αστυνομικοί). Μας είπε να στοιχηθούμε στο τοίχο Διάβαζε ονόματα και έλεγε σε άτομα να περάσουν στο γραφείο. Πρώτοι έφυγαν οι ανήλικοι και σε μας είπε να περιμένουμε. Ρώτησα “πόση ώρα ακόμα;” και μου απάντησε “όσο χρειαστεί”.

Ρώτησα αν μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και μου γύρισε την πλάτη και έφυγε. Όταν ήρθε η σειρά μας πήγαμε πήραμε τα κορδόνια μας, και τις τσάντες, τα χαρτιά και κινητά και μας έδιωξαν. Ρώτησα μήπως γίνεται να μας μεταφέρει ένα περιπολικό πίσω (Είχα ρωτήσει και κατά την διαδρομή πως θα επιστρέψουμε και μας είπαν ότι μπορεί να μας φέρει πίσω κάποιο περιπολικό).

Ο αστυνόμος που διάβαζε και την κατάσταση μου είπε να φύγω γρήγορα γιατί δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα. Τελικά βρήκαμε την στάση στην Ίκαρου και επιστρέψαμε στο κέντρο. Ελληνική Αστυνομία, κοντά στον πολίτη!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση