HomeΚΟΣΜΟΣΤούρκος ΥΠΕΘΑ: Aν απειληθούν τα δικαιώματά μας θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα

Τούρκος ΥΠΕΘΑ: Aν απειληθούν τα δικαιώματά μας θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα

Επαναφέρει το casus belli

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεβάζει τους τόνους για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο η Τουρκία.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι «η Αγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο» και καμία «ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο» καθώς και ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα, ότι πιθανή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) θα αποτελέσει αφορμή πολέμου (casus belli).

Είχαν προηγηθεί σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ. ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες το πρωί εκ του σύνεγγυς στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρο Μαυροειδή.

«Οποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση