HomeΚΡΗΤΗΣτον «αέρα» η ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη

Στον «αέρα» η ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη σύμφωνα με τη σωματειακή επιτροπή εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης Ηρακλείου από την 1η Νοεμβρίου, με αφορμή τις εξελίξεις που αναμένονται στο ζήτημα των συμβάσεων του εργολάβου.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων σημειώνονται τα εξής:

«Στο ίδιο έργο θεατές κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξανά, μετά από 3 χρόνια, οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηράκλειου. Η σύμβαση του εργολάβου λήγει στις 31 Οκτωβρίου και παρα τις συνεχείς παρεμβάσεις μας κανένας αρμόδιος φορέας (εταιρεία, Δήμος, ΕΣΔΑΚ, ΕΕΑΑ, Υπουργείο) δεν μας δίνει υπεύθυνη απάντηση, τετοια που να διαβεβαιώνει πως το προσωπικό του εργοστασίου θα συνεχίσει να εργάζεται με τα ίδια δικαιώματα και την επόμενη μέρα.

Όμως, ταυτόχρονα κανένας από τους αρμόδιους δεν δίνει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει με το μέλλον του εργοστασίου από 1η Νοέμβρη. Θα γίνεται ανακύκλωση στο Ηράκλειο, και στους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης; Ή το ανακυκλώσιμο υλικό θα πετιέται στη χωματερή, με τεράστιο κόστος για τον Δήμο άρα για τους Δημότες που θα το επιβαρυνθούν;

Καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις 54 οικογένειες των εργαζομένων στο εργοστάσιο, αλλά και το σύνολο των δημοτων της πόλης και να βάλει σε εφαρμογή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεσμεύει κάθε εργολάβο του ΚΔΑΥ να διατηρεί το προσωπικό του εργοστασίου και τα δικαιώματα του ανέγγιχτα. Αφού Δήμος και ΕΣΔΑΚ αποδέχονται το αίτημα των εργαζομένων και η ΕΕΑΑ ειναι θετική στην εφαρμογή του -όπως οι ίδιοι δηλώνουν- γιατι καθυστερούν την εφαρμογή νέας προγραμματική σύμβασης με την ΕΕΑΑ που θα προβλέπει την διασφάλιση των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους;

Ευθύνη φέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που μπορεί να είναι μπροστά σε «οικολογικές δράσεις» και χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά εδώ και μήνες που την καλούμε να μας ενημερώσει για το μέλλον του εργοστασίου, κρύβεται!

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως συνέπεια της ασυλίας που απολαμβάνουν εργολάβοι και συνολικά το καθεστώς των εργολαβιών από το νομοθετικό πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγούμενων, που τους αφήνει στο απυρόβλητο, να κάνουν τις μπίζνες τους και όταν τις τελειώσουν να αποχωρήσουν με γεμάτες τσέπες αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους, κυριολεκτικά στον αέρα.

Υπενθυμίζουμε πως το 2015 μετά από αγώνα 180 ημερών αναγκάσαμε τον σημερινό εργολάβο να μας επαναπροσλάβει. Το υπενθυμίζουμε για να έρθει στην μνήμη όποιων πιθανά επιδιώξουν την εξόντωση της οργάνωσης που έχουμε κατακτήσει ή θελήσουν να βάλουν σε εφαρμογή σχέδια που να μας εξαναγκάσουν σε παραίτηση ή εφησυχασμό από τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Δεν κάνουμε πίσω σε κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ωρου για όλους.
  • Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Να καταβληθούν άμεσα από τον εργολάβο τα χρωστούμενα από τον μισθό και το επίδομα αδείας. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Διαφήμιση
Διαφήμιση