Κρίσιμη σύσκεψη διοργανώνει στις 6:00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών του νησιού. Σύλλογοι και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν στην συνάντηση αξιολογώντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, οικονομικά και φορολογικά, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μελλοντική του στάση.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του προαναγγέλλει την πραγματοποίηση της σύσκεψης υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι εντείνονται προκαλώντας προσκόμματα και ζημιές στη διαδικασία της παραγωγής των προϊόντων.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η αυξημένη φορολογία και οι οικονομικές υποχρεώσεις του κλάδου στερούν από τους αγρότες το ήμισυ του εισοδήματός τους οδηγώντας τους σε απόγνωση.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδίως οι αλλαγές στην εξισωτική αποζημίωση η οποία έχει μετατραπεί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους «σε εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια».

Στη διάρκεια της αποψινής σύσκεψης αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης που θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού διεκδικούν:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
  • Ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς,
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, πραγματικές συντάξεις και όχι βοηθήματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί στο σύνολο της παραγωγής που έχασαν και αυτοί που δεν έχουν λόγω ακαρπίας.
  • Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί.
  • Να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης της αγρότισσας. Μέτρα στήριξης της μητρότητας με επίδομα τοκετού από τον ΟΓΑ, κλπ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση