HomeHL-GreeceΣτην Αθήνα η «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού

Στην Αθήνα η «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν για την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, σημαδεύτηκε από παρασκηνιακές διεργασίες, συγκρούσεις, καθυστερήσεις, παζάρια, καταγγελίες για χρηματισμό, και πολλά ακόμα. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι λειτούργησε σαν ποτάμι που δεν γυρνάει πίσω, όχι μόνο για το μέλλον της γείτονος χώρας, αλλά και για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Η προχθεσινοβραδινή υπερψήφιση της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από 80 βουλευτές σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής συμβίωσης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Εξάλλου, πόσο γαλήνια μπορούν να πορευτούν, έστω και για λίγο, όταν ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του, επειδή βουλευτές των ΑΝΕΛ του γυρνούν την πλάτη, επιλέγοντας ουσιαστικά να συνοδοιπορήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γεγονός, λοιπόν, παραμένει, ότι ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής που θα καταθέσει όταν μπορεί η ΝΔ, αγωνιά για το εκλογικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ. Και η αγωνία αυτή έχει χτυπήσει κόκκινο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πολιτική του επιβίωση. Αυτό τον καθιστά ολοένα και πιο απρόβλεπτο.

Εξαιτίας της πίεσης του διεθνούς παράγοντα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρόκειται να χάσει χρόνο. Θα τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί σίγουρα εντός του Δεκεμβρίου και ίσως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα στην Αθήνα. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ελάχιστο χρόνο πριν την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά θυσιάσει το Νίκο Κοτζιά για να διατηρήσει τη συνεργασία του με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του.

Κατά την εισήγηση του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι». Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε μία πρόγευση του τί θα ακολουθήσει, κάνοντας λόγο για «μακεδονοκλάστες» μέσα στο κόμμα του, για τους οποίους ο ίδιος είπε ότι τους έκανε «τσάμπα μάγκες». Κατέληξε, υποστηρίζοντας πως «αυτοί έχουν πια τελειώσει».

Είναι σαφές ότι μετά τη νίκη του Ζάεφ στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Ελλάδα. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο τον Ιανουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, στηριζόμενος σε βουλευτές από το Ποτάμι και σε βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Παπαχριστόπουλος και πιθανότατα η Κουντουρά.

Το πρόβλημα είναι τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές θα του απομείνουν όταν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής. Με δεδομένο πως θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα όσα έχει ο ίδιος πει, θα την υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το λευκό ή την αποχή; Με άλλα λόγια, θα εμποδίσει την πτώση της κυβέρνησης ή θα προσθέσει τις βουλευτικές ψήφους που θα διαθέτει στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρει τους 151;

Στόχος, πάντως, του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει στη ζωή την κυβέρνησή του μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να προαναγγείλει την πραγματοποίηση τριπλών εκλογών τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές). Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πλέει τους επόμενους μήνες σε ταραγμένα νερά.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση