HomeHL-9Η Κομισιόν δεν θέλει να «εξαφανιστούν» οι μειώσεις στις συντάξεις

Η Κομισιόν δεν θέλει να «εξαφανιστούν» οι μειώσεις στις συντάξεις

Ειδικά τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, προανήγγειλε τη μη περικοπή των συντάξεων μετά την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, όμως ο δρόμος μέχρι να εγκριθεί η μη εφαρμογή του μέτρου είναι ακόμα μακρύς και περνάει μέσα από ημερομηνίες σταθμούς. Λευκό καπνό θα δούμε στις 3 Δεκεμβρίου στο καθοριστικό Eurogroup, αλλά νωρίτερα μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχουμε σαφείς ενδείξεις.

Το πρώτο βήμα που δείχνει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα έγινε με την πρώτη ανάγνωση των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν δεν ζήτησε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και βεβαίως την πρόθεση της Ελλάδας να μην περικόψει την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις για το 2019.

Μέχρι όμως να έρθει ο νόμος που θα καταργήσει τον νόμο της περικοπής των συντάξεων, χρειάζονται να γίνουν και άλλα βήματα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ενδεχομένως να βάλουν τελικά έναν αστερίσκο.

Στην Κομισιόν αν και εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει το μαχαίρι στις συντάξεις το 2019 δεν θέλουν παράλληλα να το εξαφανίσουν. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για αναβολή του μέτρου, με τη δαμόκλειο σπάθη να παραμένει όμως πάνω από τις συντάξεις, έστω και σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού «κόφτη», ώστε να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέσα στην εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και θα κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ώστε να έχουν μία πιο σαφή εικόνα των στοιχείων που παραθέτει η ελληνική πλευρά.

Η τεχνική αντιπροσωπεία θα εποπτεύεται από τον Ντέκλαν Κοστέλο στο πλαίσιο μυστικής συνάντησης που θα έχει με τις ελληνικές αρχές για το θέμα των συντάξεων και τα αντίμετρα. Αρχές Νοέμβρη θα επισκεφτεί την χώρα μας και ο Φραντσέσκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ), για άλλο όμως λόγο. Θα είναι επίσημος ομιλητής στο συνέδριο του «Capital Vision» με θέμα την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», και οι αναφορές που θα κάνει στα «κόκκινα δάνεια θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα οι τοποθετήσεις του στελέχους της ΕΚΤ θα γίνουν μετά τον έλεγχο των κλιμακίων για τις τράπεζες και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εντωμεταξύ, μια σειρά από κομβικές ημερομηνίες ξεκινούν από σήμερα ως και τις 4 Δεκεμβρίου για την χώρα μας. Συγκεκριμένα:

22 Οκτωβρίου: Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2017

25 Οκτωβρίου: Συνεδρίαση Euro Working Group (EWG) όπου πιθανότατα θα είναι ο πρώτος «σταθμός» συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2019, άρα και των συντάξεων

5 Νοεμβρίου: Σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου το ελληνικό θέμα δεν θα είναι στην επίσημη «ατζέντα» αλλά στο περιθώριο.

19 Νοεμβρίου: Σενάρια για έκτακτο Eurogroup τα οποία επίσης αφήνουν εκτός επίσημης ατζέντας την Ελλάδα.

21 Νοεμβρίου: Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή. Η πιθανότητα δύο σεναρίων για τις συντάξεις και στο βασικό σχέδιο είναι ακόμη ανοικτή.

3 Δεκεμβρίου: Στο τελευταίο Eurogroup του 2018 κληρώνει οριστικά για συντάξεις, αντίμετρα και επιστροφή της πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα ANFA’s. Την ίδια ημέρα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση ύψους 312 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

4 Δεκεμβρίου: Λήγει δόση 156 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση