HomeΚΟΣΜΟΣΟ Νετανιάχου ανέστειλε την κατεδάφιση ενός χωριού στη Δυτική Όχθη

Ο Νετανιάχου ανέστειλε την κατεδάφιση ενός χωριού στη Δυτική Όχθη

Τον Χαν αλ Αχμάρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέστειλε μέχρι νεοτέρας την κατεδάφιση Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η τύχη του οποίου είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

«Στόχος είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις που λάβαμε από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένων αυτών των τελευταίων ημερών», επεσήμανε το γραφείο του Νετανιάχου.

Το Χαν αλ Αχμάρ, με 173 κατοίκους, βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ δύο εβραϊκών οικισμών και αποτελείται από πρόχειρα καταλύματα. Χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί.

Τον Μάιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε δώσει εντολή το χωριό αυτό να κατεδαφιστεί και οι ισραηλινές αρχές είχαν δώσει διορία στους κατοίκους του Χαν αλ Αχμάρ ως την 1η Οκτωβρίου για να το εγκαταλείψουν.

Η τύχη του χωριού αυτού είχε προκαλέσει την ανησυχία κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων και οκτώ μελών της ΕΕ, οι οποίες είχαν ζητήσει τον Σεπτέμβριο από το Ισραήλ «να αναθεωρήσει την απόφασή του».

Την Τετάρτη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «μια αναγκαστική εκκένωση» του Χαν αλ Αχμάρ ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Μέχρι τώρα οι κάτοικοι του χωριού αρνούνταν να το εγκαταλείψουν, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να προετοιμαστούν για να το κατεδαφίσουν.

Η απομάκρυνση του χωριού αυτού, καταγγέλλουν ακτιβιστικές οργανώσεις, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για την ανέγερση εβραϊκών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να διατηρήσουν την εδαφική συνέχεια στη Δυτική Όχθη, όπου επιθυμούν να δημιουργήσουν το κράτος τους.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πρόκειται να μεταφέρουν τους κατοίκους του χωριού σε μια περιοχή 12 χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Αμπού Ντις.

Ο νέος χώρος είναι δίπλα σε μια χωματερή και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που αφορά τις κατεχόμενες περιοχές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση