HomeHL-9«Όχι» στην τοποθέτηση κάμερας στα σχολεία

«Όχι» στην τοποθέτηση κάμερας στα σχολεία

Αντιδράσεις στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αντίδρασή τους για την τοποθέτηση κάμερας στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου εκφράζει η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ).

Με ανακοίνωσή της τάσσεται κατά των συστημάτων βιντεοσκόπησης εντός του σχολείου κάτι το οποίο έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα μεταξύ δήμου και συλλόγων γονέων.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

 «Έχει ανοίξει και στο Ρέθυμνο η συζήτηση μεταξύ Δήμου και συλλόγων γονέων  σε σχέση με την τοποθέτηση συστημάτων βιντεοσκόπησης στα σχολεία. Το πρόσχημα  είναι η  αποφυγή φθορών στην  «περιουσία» του δημοσίου τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί, ενώ το νομικό πλαίσιο  επιτρέπει την καταγραφή από κλειστό κύκλωμα υπό προϋποθέσεις  και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Πίσω από  τα προσχήματα και τις νομικές διατάξεις κρύβονται τακτικές Μεγάλου Αδελφού που καταστρατηγούν και τις εναπομείνασες προσωπικές και εργασιακές ελευθερίες.

Το σχολείο θα έπρεπε να είναι  ένας χώρος όπου  διαμορφώνεται η  προσωπικότητα  και η συνείδηση των παιδιών. Η νομιμοποίηση της χρήσης κάμερας εθίζει στην κουλτούρα της παρακολούθησης και αποτελεί ακραίο μέτρο καταστολής.

Η παιδαγωγική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με αστυνομοκρατούμενες πρακτικές (ή τουλάχιστον θα έπρεπε). Ακόμα και μια κάμερα που δεν καταγράφει (;)  δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και αναστέλλει την ελευθερία λόγου και πράξης.

Μας ανησυχεί παράλληλα που έχουν λόγο για τα σχολεία φορείς άσχετοι με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, γονείς και μαθητές να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν δυναμικά σε όποιες πρακτικές αστυνόμευσης και παρακολούθησης.

Όχι μόνο δε θέλουμε κάμερες στα σχολεία αλλά σχολεία ανοιχτά για όλη την κοινωνία. Χωρίς καγκελα και λουκέτα. Να αποτελούν χώρους πολιτισμού και παιδείας όλες τις ώρες και για όλους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση