HomeΚΟΣΜΟΣΑνησυχία στην Κίνα για την επιβράδυνση της οικονομίας

Ανησυχία στην Κίνα για την επιβράδυνση της οικονομίας

Σημειώνει τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλίμα συναγερμού επικρατεί στην Κίνα, καθώς μία ημέρα μετά την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία να επιβραδύνεται. Σημειώνει μάλιστα τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών. Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μέχρι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβαίνουν σε καθησυχαστικές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους, στη διάρκεια του οποίου η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο ρυθμός αυτός είναι κατώτερος των προβλέψεων για 6,6% αλλά και από την ανάπτυξη 6,7% του προηγούμενου τριμήνου. Είναι, άλλωστε, ο χαμηλότερος ρυθμός που έχει καταγραφεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009 μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εχει προηγηθεί την Πέμπτη ακόμη μία σημαντική υποχώρηση των κινεζικών χρηματιστηρίων που στη διάρκεια του έτους έχουν επανειλημμένως σημειώσει μεγάλες απώλειες. Ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και της Σεντζέν έχει καταγράψει συνολική πτώση 25,5% από τις αρχές του έτους.

Ο συνδυασμός των δυσοίωνων εξελίξεων εξώθησε τις Αρχές να παρέμβουν φραστικά και έμπρακτα. Πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε έσπευσε χθες να τονώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην κινεζική οικονομία, προεξοφλώντας πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, ενώ επέκρινε τις τράπεζες της χώρας ότι είναι απρόθυμες να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. «Αν, πάντως, κοιτάξετε την οικονομία από μια ευρύτερη διαχρονική οπτική γωνία, θα δείτε ότι η εικόνα της είναι καλή», τόνισε ο κ. Λιου μιλώντας στα επίσημα ΜΜΕ της Κίνας, την κινεζική τηλεόραση, το πρακτορείο Ξιν Χουά και την επίσημη εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία».

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γι Γιανγκ έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά σχετικά με τις επανειλημμένες πτώσεις των κινεζικών χρηματιστηρίων. Υποσχέθηκε να λάβει μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των κινεζικών εταιρειών και ενθάρρυνε τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Λιου Σιγιού υποσχέθηκε, επίσης, από την πλευρά του πως η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει τις επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες, να επισπεύσει τις εγκρίσεις συγχωνεύσεων εταιρειών και να στηρίξει τις εκδόσεις ομολόγων.

Οι υποσχέσεις έδωσαν ώθηση στον δείκτη SSEC της Σαγκάης, που ενώ υποχωρούσε κατά 1% στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, στη συνέχεια κατέγραφε κέρδη 2,6%. Οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν, πάντως, μάλλον απαισιόδοξα τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία. Μιλώντας στο Reuters ο Κότα Χιραγιάμα, οικονομολόγος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην SMBC Nikko Securities, τόνισε ότι «η τάση επιβράδυνσης ενισχύεται παρά τις υποσχέσεις των κινεζικών αρχών που ενθαρρύνουν τις εγχώριες επενδύσεις». Οπως επισήμανε, η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει σε αντίθεση με τις εξαγωγές που ήσαν απροσδόκητα ενισχυμένες.

Ισχυρό χαρτί οι εξαγωγές

Παρά τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, οι εξαγωγές παραμένουν το ισχυρό χαρτί της Κίνας. Στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του έτους αυξήθηκαν συνολικά πάνω από 14,5%. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Κίνα έχει επιλέξει να θυσιάσει το γουάν για να διατηρήσει σταθερή την οικονομία της. Από τον Απρίλιο το γουάν έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 10% έναντι του δολαρίου. Βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από τον Ιανουάριο του 2017 και κυμαίνεται περίπου στα 6,94 γουάν προς ένα δολάριο.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η κινεζική οικονομία έχει τονωθεί και χάρη στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Αντιδρώντας, άλλωστε, στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, το Πεκίνο λαμβάνει διαρκώς μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Προ ημερών, η Τράπεζα της Κίνας χαλάρωσε το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες απελευθερώνοντας, έτσι, στην αγορά πάνω από 100 δισ. δολ. Το Πεκίνο έχει, άλλωστε, ενθαρρύνει τις περιφερειακές αρχές να εκδίδουν περισσότερα ομόλογα ώστε να αντλούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση