HomeHL-EconomyΔύσκολος ο στόχος για ανάπτυξη 2,1% φέτος, εκτιμά ο ΣΕΒ

Δύσκολος ο στόχος για ανάπτυξη 2,1% φέτος, εκτιμά ο ΣΕΒ

Κατώτερος των προβλέψεων της κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατώτερος των προβλέψεων της κυβέρνησης για 2,1% εκτιμά ο ΣΕΒ ότι είναι πιθανό να αποδειχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του 2018.

Η επιδείνωση ενδεχομένως να προέλθει ως αποτέλεσμα βάσης, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 στο 1,5%, αντί της αρχικής για 1,4%, οπότε η σύγκριση γίνεται από υψηλότερη βάση.

Οπως αναφέρει το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία του ΣΕΒ, που εκδόθηκε χθες, «το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2017 κατά 1,5%, αντί για 1,4%, σύμφωνα με πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχείων (κυρίως των αποπληθωριστών ιδιωτικής κατανάλωσης). Ετσι, η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται κατά 0,9% έναντι 0,1% προηγουμένως και η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης είναι πλέον μικρότερη. Με βάση τις υπερβολικά μεγάλες αυτές αναθεωρήσεις, η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη το 2018, και κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης, μάλλον υπερεκτιμάται και οι προβλέψεις για το 2018 που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (ΑΕΠ +2,1% και ιδιωτική κατανάλωση +1%) ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν λόγω επίδρασης βάσης, καθώς οι μετρήσεις του 2018 συγκρίνονται πλέον με τα υψηλότερα μεγέθη του 2017».

Σημειώνεται ότι και άλλοι αναλυτές προβλέπουν χαμηλότερες επιδόσεις από την εκτίμηση της κυβέρνησης, θεωρώντας πως το δ΄ τρίμηνο του έτους δεν θα είναι ικανοποιητικό.

Το θέμα της ανάπτυξης απασχολεί ευρύτερα τους αναλυτές και τις αγορές, που εκφράζουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Χαρακτηριστικά, χθες η BNP Paribas, σε έκθεσή της επεσήμαινε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δυσκολεύεται να αποκτήσει τη δυναμική της και έχουν διαψευσθεί όσοι ήλπιζαν πως, ύστερα από τόσο παρατεταμένη ύφεση, θα σημειώνονταν υψηλοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της BNP, «το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκε για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης από το 2006. Ωστόσο, συνολικά, η ανάπτυξη φαίνεται πως δυσκολεύεται να ανακτήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2018 να ανέρχεται σε μόλις 1,8% σε ετήσια βάση».

Οπως επισημαίνει η τράπεζα, δεδομένου του εύρους της κρίσης, αλλά και της συνεπαγόμενης ανεπάρκειας δραστηριότητας, θα πίστευε κανείς πως η ανάπτυξη θα ήταν κάπως πιο ισχυρή, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως για επιτάχυνση της ανάκαμψης. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο. Αν και βρίσκεται στον δρόμο της βελτίωσης, δεν έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις πιστώσεις. Δεύτερον, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο ισχυρό απ’ ό,τι το 2017. Αυτό συνεπάγεται μια αντικυκλική επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ευρωπαϊκός κύκλος εισέρχεται σε φάση επιβράδυνσης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2,5% το 2019, σημειώνει η BNP, η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να ενισχυθεί παρά το επίμονα δύσκολο περιβάλλον για τα νοικοκυριά: η ανεργία μειώνεται, όμως εξακολουθεί να επηρεάζει το 20% του ενεργού πληθυσμού. Τέλος, εκτιμά ότι, αν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης, δεν είναι τόσο σίγουρο ποιος είναι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μακροπρόθεσμα, κάτι που είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Για την ώρα, σημειώνει, η Κομισιόν και το ΔΝΤ παραμένουν επιφυλακτικοί και προβλέπουν πως η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% με 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι, σύμφωνα με την BNP, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι δανειστές είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια και αν υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Σε ό,τι αφορά το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις, περιορίζεται να σημειώσει ότι «ο χρόνος θα δείξει».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση