HomeHL-WorldΕκλογές με οδοφράγματα και βαριά οπλισμένους άνδρες στο Αφγανιστάν

Εκλογές με οδοφράγματα και βαριά οπλισμένους άνδρες στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος Γάνι κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να ψηφίσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ψήφισε σήμερα το πρωί, αμέσως μόλις άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν για τις βουλευτικές εκλογές και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.

«Καλώ όλους του Αφγανούς, νέους και γέρους, γυναίκες και άνδρες, να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους, να βγουν και να ψηφίσουν», δήλωσε ο Γάνι αμέσως αφού ψήφισε στις 07:00 (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Αφγανός πρόεδρος χαρακτήρισε όλη την ημέρα «μεγάλη επιτυχία», διότι για πρώτη φορά, «το σύνολο των προετοιμασιών έγιναν από τους Αφγανούς».

Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 16:00 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας), όμως εξαιτίας των δυσκολιών να συγκεντρωθούν και να συγκριθούν τα αποτελέσματα σε όλο το Αφγανιστάν το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Περισσότερα από 5.000 εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει στις περιοχές του Αφγανιστάν που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Για λόγους ασφαλείας στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν 2.000 εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. Εξάλλου η εκλογική διαδικασία θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα στη νότια επαρχία Κανταχάρ εξαιτίας της δολοφονίας την Πέμπτη του επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής. Καθυστέρηση θα υπάρξει και στην επαρχία Γάνι καθώς υπάρχει αντιπαράθεση για την εκπροσώπηση των διάφορων εθνοτικών ομάδων.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ έχουν στηθεί οδοφράγματα τα οποία φυλάσσουν βαριά οπλισμένοι άνδρες, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους περισσότερους μεγαλύτερους οδικούς άξονες. Ακόμη και οι μοτοσικλέτες, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για επιθέσεις αυτοκτονίας, δεν μπορούν να περάσουν.

Περίπου 54.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να φροντίσουν για την ασφάλεια των 8,9 εκατομμυρίων εγγραμμένων ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές και τουλάχιστον 10 υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί, οι περισσότεροι σε στοχευμένες επιθέσεις.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, την οποία θεωρούν παράνομη, ενώ έχουν καλέσει του υποψηφίους να αποσυρθούν και τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται κρίσιμο τεστ ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στο Αφγανιστάν και σημαντικό βήμα πριν τη σύνοδο του ΟΗΕ τον Νοέμβριο στη Γενεύη, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει τις προόδους που έχει σημειώσει «στη δημοκρατική διαδικασία».

Ωθούμενοι από την ελπίδα για αλλαγή και βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους εκατομμύρια Αφγανοί αναμένεται να αψηφήσουν τους κινδύνους και να πάνε να ψηφίσουν. Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ήδη στις 07:00 το πρωί μια μεγάλη ουρά μπροστά από εκλογικό κέντρο της πρωτεύουσας.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση