HomeHL-GreeceΕισαγγελική έρευνα μετά το δημοσίευμα για μυστικά κονδύλια

Εισαγγελική έρευνα μετά το δημοσίευμα για μυστικά κονδύλια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τη διάθεση μυστικών κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προβλέπεται για τα κονδύλια αυτά.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης, που παρήγγειλε την έρευνα για τη δημοσίευση πληροφοριών από ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διερεύνηση της διάπραξης του αδικήματος της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, αδίκημα ηθικά βαρύ και σε βαθμό κακουργήματος.

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από ηλεκτρονική εφημερίδα μεγάλης απήχησης και αφορούσαν φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου για μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ύψους 1 εκατ. ευρώ. Τη δημοσιοποίηση των επίμαχων πληροφοριών ακολούθησαν ανακοινώσεις αντίδρασης τόσο από το Γραφείο του Πρωθυπουργού όσο και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά του Μαξίμου, για άλλη μία φορά επέλεξαν να επιρρίψουν ευθύνες στη Ν.Δ. για τη δημοσιοποίηση των επίμαχων πληροφοριών. Κατ’ αρχάς, έκαναν λόγο στην ανακοίνωσή τους για δημοσίευμα που «θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα», ενώ εγκάλεσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι έθεσε θέμα απόρρητων κονδυλίων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα», καθώς και ότι «θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου».

Στο δημοσίευμα που προκάλεσε την παραγγελία εισαγγελικής έρευνας υπενθυμίζεται ότι αντέδρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και μάλιστα σε υψηλούς τόνους: «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν ”απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”», έσπευσε να υπογραμμίσει σχετικά.

Στο ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα παρενέβησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι θα επιδιώξουν να δοθεί συνέχεια. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε σχετικά (STAR Κεντρικής Ελλάδας), «θα πρέπει να γίνει έλεγχος και να δοθεί μια σαφής εικόνα και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για την κατεύθυνση αυτών των μυστικών κονδυλίων. Το ΚΚΕ ετοιμάζει ερώτηση στη Βουλή, θα έχουμε παρέμβαση και θα απαιτήσουμε εκεί να ειπωθούν όλα με το όνομά τους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε σε συνέντευξη («Ελευθερία» Λάρισας) ότι «το Ποτάμι θα ξαναφέρει το θέμα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων στη Βουλή και θα ζητήσει έλεγχο».

Στη δημόσια συζήτηση για το θέμα παρενέβη, χθες, η Ενωση Κεντρώων, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό κάποιων κονδυλίων ως «μυστικών». «Πρέπει όλα τα χρήματα του κράτους να ξοδεύονται με αποδείξεις και τιμολόγια και να αναρτώνται στη Διαύγεια. Μυστικά κονδύλια και μυστικοί πράκτορες πρέπει να απαγορευθούν, γιατί είναι τα υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου και της εποχής των κατασκόπων που μέσα στη δημοκρατική Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση