HomeHL-WorldΚαταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για τη Νικαράγουα

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για τη Νικαράγουα

Χρησιμοποίησαν πολεμικά όπλα κατά διαδηλωτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολεμικά όπλα χρησιμοποίησαν η αστυνομία και οι φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Νικαράγουα στο πλαίσιο της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων, που διέταξαν τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης Ορτέγκα, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Τουλάχιστον 322 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί από τον περασμένο Απρίλιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης της συντάξεων, που εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια.

Η έκθεση -κόλαφος της οργάνωσης καταγράφει κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα τέλη Μαϊου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, που έγιναν εν γνώσει και διατάχθηκαν από τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας στη χώρα, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα και της συζύγου και αντιπροέδρου της χώρας, Ροζάριο Μουρίγιο: συλλήψεις διαδηλωτών με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια, άσκηση διώξεων και με κατηγορίες κοινού ποινικού δικαίου -ακόμη και περί τρομοκρατικής δράσης- εις βάρος τουλάχιστον 300 ατόμων, απελάσεις ξένων δημοσιογράφων…

Η άγρια καταστολή υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Εκκαθάριση», περιέλαβε, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τη χρήση ακόμη και πολεμικών όπλων κατά αόπλων ως επί το πλείστον πολιτών, όπως Καλάσνικοφ, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, οπλοπολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες!

Απέναντί τους ορισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες οβίδες και όπλα, αλλά η χρήση φονικών όπλων ήταν δυσανάλογη και σε πολλές περιπτώσεις «τυφλή».

Γαντζωμένος στην εξουσία ο Ορτέγκα

Γαντζωμένος στην εξουσία ο 72χρονος Ορτέγκα, που σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας ασκεί άμεσα τον έλεγχο στην αστυνομία, δεν δείχνει καμία διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση που σοβεί εδώ και έξι μήνες.

«Ο Ορτέγκα ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν», λέει ο κοινωνιολόγος Όσκαρ Ρενέ Βάργκας. «Μόνο μία μακρά, σκληρή και ηρωική λαϊκή κινητοποίηση» μπορεί να τον αναγκάσει σε παραίτηση.

«Ζούμε σε μία κατάσταση διαρκούς τρόμου», καταγγέλλει σε μελέτη για την «οικονομική, κοινωνική και πολιτική» κρίση» που συγκλονίζει την χώρα.

Για τον πρώην διπλωμάτη και πολιτικό αναλυτή Μπόσκο Ματαμόρος «δεν υπάρχει στον ορίζοντα λύση για την έξοδο από την κρίση».

Εάν η νομιμοποίηση της εξουσίας έχει υπονομευθεί, το καθεστώς έχει ακόμη στην διάθεσή του την χρήση βίας. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και της διεθνούς κοινότητας, αλλά δεν έχει την ικανότητα να φέρει την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγεί.

Η αντιπολίτευση, ενωμένη υπό την σημαία της Συμμαχίας των Πολιτών, περιλαμβάνει κοινωνικές οργανώσεις, επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητές, «υποτίμησε την ικανότητα αντίδρασης της κυβέρνησης» και χάνει σε «δημιουργικότητα για να βρει μηχανισμούς ικανούς να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επαναλάβει τον διάλογο», προσθέτει.

Σε δυσχερή θέση, ο σαντινίστα πρόεδρος, ετών 72, κατάφερε αντίθετα με όλες τις προβλέψεις να παραμείνει στην εξουσία αρνούμενος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (είναι προγραμματισμένες για το 2021) . Από τις 15 Ιουνίου και την διακοπή του υπό τη αιγίδα της καθολικής εκκλησίας εθνικού διαλόγου αρνείται κάθε απόπειρα συμφιλίωσης.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση ακραίου αυτισμού, κάνει σαν να μην υπάρχει ο κόσμος. Αυτό που έκανε είναι να σκληρύνει την καταστολή, εγκαθιδρύοντας ένα αστυνομικό κράτος κρατικής τρομοκρατίας», καταγγέλλει ο πρώην διπλωμάτης Μαουρίσιο Ντίας.

Οικονομία, η αχίλλειος πτέρνα

Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να παραδεχθεί το πλήγμα στην οικονομία της φτωχότερης χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Οι προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ αναποπροσαρμόσθηκαν από το 4,9% στο 1% για το 2018. Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη πλευρά τους προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Επειτα από ανάπτυξη στο 4,9% το 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει υποχώρηση για το 2018 στο 3,8%. Πτώση τόσο σοβαρή που απειλεί με υποχώρηση 0,4% την οικονομία ολόκληρης της Κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ορτέγκα, προειδοποιεί ο Μπόσκο Ματαμόρος τονίζοντας ότι η Νικαράγουα μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από τους διεθνείς οργανισμούς και θα υπάρξει διαρροή ξένων επενδύσεων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση