HomeHL-9Επιχείρηση κατευνασμού Κοτζιά από την κυβέρνηση

Επιχείρηση κατευνασμού Κοτζιά από την κυβέρνηση

Φόβοι για αποκαλύψεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από την κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Από το κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται τυχόν αποκαλύψεις του κ. Κοτζιά για μυστικά κονδύλια, ως απάντηση του πρώην υπουργού για τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, για κακοδιαχείριση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ετσι πλέον περιμένουν να δουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Κοτζιάς και αναμένουν της εξελίξεις στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, αλλά και την προγραμματισμένη εκδήλωσή της τη Δευτέρα στο Ηράκλειο, όπου θα μιλήσει ο πρώην υπουργός.

Ομαδόν δηλώσεις κατευνασμού

Την ανησυχία της κυβέρνησης προδίδουν και οι προσπάθειες να «καθησυχάσουν» τον κ. Κοτζιά, αλλά και ταυτόχρονα να αποδώσουν την παραίτησή του σε προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν ο Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και το πρωί της Πέμπτης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Βούτσης, ενώ και σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζονταν πως δεν υπάρχει «καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά» και ταυτόχρονα χαρακτήριζαν «ακατανόητη πολιτικά» την παραίτησή του και την απέδιδαν σε προσωπικούς λόγους.

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε εκτάκτως τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων. Μεταξύ άλλων, πήρε αποστάσεις από τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο και πέταξε στον υπουργό Αμυνας το… μπαλάκι. «Κατά τη γνώμη μου και όσο γνωρίζω εγώ από τη Βουλή είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, από κει και πέρα θα ερωτηθεί ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας τι εννοεί επιπλέον. Δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλώ με διαρροές στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι στο υπουργικό ακούστηκαν καταγγελίες για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση του κ. Βούτση, πληροφορίες από το περιβάλλον των αντιπροέδρων της Βουλής ανέφεραν ότι το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης που υπήρχε στις ενημερώσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Βουλή έφτανε το 1.000.000 ευρώ. Ομως, αυτό το ποσο δεν εμφανιζόνταν συχνά στις έξι φορες που έγινε η ενημέρωση των αντιπροέδρων.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριες, υπήρχε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης για εθνικούς σκοπούς, χωρίς όμως να αναφέρονται τα ονόματα των ΜΜΕ. Επίσης, υπήρχαν και ποσά χωρίς να ειναι εμφανές το πού ακριβώς διοχετεύονται. Οπως αναφέρουν συνεργάτες κάποιων αντιπροέδρων, με βάση την ενημέρωση που έχει γίνει, δεν υπήρξε κάποιο μεγάλο ποσό που να δείχνει διασπάθιση ή ύποπτη χρηματοδότη.

Ποιητικό και… απειλητικό «αντίο» Κοτζιά μετά την παραίτηση

Ας σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές για τη στάση του Πρωθυπουργού,  αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο που τελικά και τον οδήγησε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

Με… ποιητική διάθεση και επικαλούμενος τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε χθες: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος».

Αναλυτικά το tweet Κοτζιά:

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος».

Αντιπολίτευση: Μείζον πολιτικό θέμα

Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την παραίτηση Κοτζιά ως κίνηση για προσωπικούς λόγους, η αντιπολίτευση τονίζει ότι τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για τα μυστικά κονδύλια συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ τονίζει ότι ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα ό,τι στοιχεία έχουν, για τα όσα είπαν στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα.

Αναλυτικά:

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς, που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.

Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορούν μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών».

«Δε με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής. Με ενδιαφέρει τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αποκάλυψε ότι 8 υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή, προτείνοντας τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση