HomeHL-WorldΘέλει μυστική ψηφοφορία ο Ζάεφ για να ψηφίσουν υπέρ και από την αντιπολίτευση

Θέλει μυστική ψηφοφορία ο Ζάεφ για να ψηφίσουν υπέρ και από την αντιπολίτευση

Θρίλερ συνέχεια στην ΠΓΜΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον Ζόραν Ζάεφ καθώς συνεχίζεται για τρίτη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος, με την αντιπολίτευση να παραμένει αμετακίνητη στην αρνητική της στάση.

Η ψηφοφορία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και αύριο, καθώς έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν περισσότεροι από 60 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Το φάσμα των πρόωρων εκλογών αιωρείται απειλητικό καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Με τις πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων προς τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να εντείνονται,  ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τα δίνει όλα για να κάμψει τις αντιρρήσεις βουλευτών του VMRO-DMPNE προκειμένου να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των δύο τρίτων που θα ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και στη χθεσινή συζήτηση ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να ρίξει γέφυρες δηλώνοντας έτοιμος για την επίτευξη συναίνεσης για τις συνταγματικές τροποποιήσεις με οποιονδήποτε, ακόμη και με τον ηγέτη του VMRO-DPMNE.

«Δεν πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε μόνοι μας [η κυβέρνηση] τροποποιήσεις. Κάνουμε μόνον προσχέδια των τροποποιήσεων και θα εργαστούμε μαζί, αν πρέπει, εδώ στη Βουλή, αν πρέπει, για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα, τη “μακεδονική” γλώσσα είτε στις υφιστάμενες τροποποιήσεις ή σε μια νέα, πέμπτη. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε κατά της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι έτοιμος να μιλήσω με την Ελλάδα, αυτό δεν αμφισβητείται. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό με τη λέξη Βόρεια…. Αυτό που αποφασίζουμε τώρα, είναι να δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης. Αν στο τέλος οι συνταγματικές τροπολογίες έχουν κάτι που μας φαίνεται κρυφό και απειλητικό, μπορούμε να μην τις ψηφίσουμε», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Και συμπλήρωσε: «Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, είμαι διατεθειμένος να καθίσω με όλους, περιλαμβανομένου του ηγέτη του VMRO-DPMNE, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συναίνεση σε αυτό το ζήτημα».

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση για προσπάθεια επηρεασμού των βουλευτών της. Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι δυο βουλευτές του VMRO-DPMNE που βρίσκονταν σε κατ´οίκον περιορισμό καθώς είχαν πρωτοστατήσει στις εικόνες ντροπής στη Βουλή στις 27 Απριλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν την ίδια ώρα ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μελετά το σενάριο της μυστικής ψηφοφορίας, για να μπορέσουν έτσι να υπερψηφίσουν τις τροποποιήσεις χωρίς να εκτεθούν όσοι βουλευτές της αντιπολίτευσης το επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι απειλεί με αποχή της Κ.Ο. του κόμματός του σε μια τέτοια περίπτωση.

Κι ενώ -προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται ότι ο Ζάεφ θα δυσκολευθεί να μαζέψει τα κουκιά, προβάλλει ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως ο ίδιος έχει πει, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 9η Δεκεμβρίου.

Στόχος του να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη νέα Βουλή που θα προκύψει, ώστε να περάσει τη συμφωνία. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένο, σημειώνουν αναλυτές, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, ούτε τι θα πετύχει η αξιωματική αντιπολίτευση, που ναι μεν είναι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των διώξεων που ασκούνται σε πολλά στελέχη της, αλλά από την άλλη προσπαθεί να πιστωθεί ως προσωπική της επιτυχία την μεγάλη αποχή του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση