HomeΚΡΗΤΗΣτο αρχείο δικογραφίες για υπερβάσεις στις άδειες κτιρίων

Στο αρχείο δικογραφίες για υπερβάσεις στις άδειες κτιρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα των διώξεων μηχανικών και ιδιοκτητών που έχουν υπογράψει προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν κτίρια που έκαναν υπερβάσεις της άδειας, αλλά με τον ν. 4178/2013 δηλώθηκαν και καταβλήθηκαν τα πρόστιμα, απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ν. Ταγαράς : «Το ΥΠΕΚΑ καταβάλει συνεχή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η περιουσία χιλιάδων συμπολιτών μας, να δημιουργηθεί αυξημένη ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές επί ακινήτων και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στις λειτουργίες του κράτους και της αγοράς. Δίνεται με αυτό τον τρόπο ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, χωρίς να ζημιώνεται κάποιος άλλος συμπολίτης και παρέχονται κίνητρα ένταξης στις διατάξεις του νόμου.»

Ειδικότερα στο άρθρο 25 παρ. 5 του Ν. 4178/2013 διευκρινίζεται ότι: «Δικογραφίες που αφορούν αδικήματα, με τις περί αυθαιρέτων διατάξεις, εφόσον επ’ αυτών δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμοδίου Οργάνου, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης ότι η αυθαίρετη κατασκευή δηλώθηκε και εξοφλήθηκε το ειδικό πρόστιμο, κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Για την χορήγηση της βεβαίωσης αυτής υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αίτηση του ενδιαφερομένου και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Αν/της Υπουργός «το ΥΠΕΚΑ εξετάζει ζητήματα που ανακύπτουν από τις τυχόν μη αληθείς υπεύθυνες δηλώσεις (μηχανικών ή ιδιοκτητών), όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από την διαδικασία καταγραφής των αυθαιρέτων, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση