HomeHL-9Η ώρα της δικαιοσύνης για το… τσιγαράδικο «Golendri»

Η ώρα της δικαιοσύνης για το… τσιγαράδικο «Golendri»

Στο εδώλιο το εξαμελές πλήρωμα και τέσσερα ακόμα άτομα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ώρα της… δικαιοσύνης για το τσιγαράδικο «Golendri» μόλις έφτασε καθώς σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2017 όταν το πλοίο είχε εντοπιστεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έχοντας στα αμπάρια του πάνω από 1,5 εκατομμύριο λαθραία τσιγάρα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά κάθεται τα έξι μέλη του πληρώματος – που κατάγονται από την Ουκρανία – καθώς και τέσσερα ακόμα άτομα, μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες.

epis_a_1

Τους έπιασαν την ώρα που ξεφόρτωναν τα… τσιγάρα

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες 15ης Ιουνίου του 2017 όταν περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος της Κρήτης εντόπισε το πλοίο «Golendri» – σημαίας Τανζανίας – να κινείται στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού. Μάλιστα, το πλοίο έπλεε χωρίς να έχει θέσει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).

epis_b_1

Άμεσα οι λιμενικές αρχές έθεσαν το πλοίο σε διακριτική παρακολούθηση και το είδαν να σταματά σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων. Τότε οι άνδρες του λιμενικού σώματος – μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ – είδαν ένα ταχύπλοο να προσεγγίζει το Golendri και να δένει δίπλα του. Αμέσως μετά το πλήρωμα του πλοίου ξεκίνησε τις διαδικασίες για να… ξεφορτωθούν τα τσιγάρα μεταφέροντάς τα στο ταχύπλοο.

epis_d

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος αποφάσισαν πως ήταν η ώρα για να επέμβουν και πλησίασαν το Golendri. Όταν το ταχύπλοο είδε τις αρχές τράπηκε σε φυγή ενώ το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει. Οι λιμενικοί το καταδίωξαν και το πλησίασαν καταφέρνοντας να το ακινητοποιήσουν.

https://www.youtube.com/watch?v=tTW_nu6hADI

Tο «Golendri» ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και, ύστερα από έρευνα στα αμπάρια του, προέκυψε ότι μετέφερε περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν για λαθρεμπορία, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία και μετά την απολογία τους στον ανακριτή προφυλακίστηκαν. Επιπλέον, κατασχέθηκαν οι φορτωτικές και τα δηλωτικά έγγραφα του φορτίου, όπως επίσης οι χάρτες και τα συστήματα GPS του πλοίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση