HomeHL-9Νευρική κρίση στην κυβέρνηση – Στα δύο οι ΑΝΕΛ

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση – Στα δύο οι ΑΝΕΛ

Σύσκεψη στο Μαξίμου στη σκιά της θυελλώδους συνεδρίασης του υπουργικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κυβέρνηση μεταφέρεται η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά τη διαφοροποίηση βουλευτών από τη γραμμή Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος, εκτός από το εσωκομματικό του πρόβλημα που εξελίσσεται σε εμφύλιο, εξακολουθεί να δέχεται πυρά από τους κυβερνητικούς του εταίρους για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ, τόσο για την ύπαρξη plan b στο Σκοπιανό, όσο και για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, ήρθε σήμερα το επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς, μάλιστα, λίγο έλειψε να επισκιάσει την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του, να δεσμευθούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το σκοπιανό.

Η πρωθυπουργική έκκληση, μάλιστα, ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκάλεσε την κριτική της Νέας Δημοκρατίας που επισήμανε σε ανακοίνωσή της, ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν.

«Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών» επεσήμανε η ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».

Το εκρηκτικό κλίμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο, μάλιστα, έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να καταγραφεί, ως είθισται, η εισήγηση του πρωθυπουργού, προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, την οποία συγκάλεσε ο κ.Τσίπρας λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού. Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι η σύσκεψη δεν ήταν έκτακτη, αλλά είχε προγραμματισθεί και είχε ως αντικείμενο το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στόχος του Μαξίμου είναι να περάσει το μήνυμα ότι το θέμα Καμμένου -τόσο των δηλώσεών του στις ΗΠΑ, όσο και το επεισόδιο με τον Νίκο Κοτζιά- θεωρείται λήξαν.

Νωρίτερα πάντως, στη συνεδρίαση του υπουργικου συμβουλίου η σφοδρή λογομαχία ανάμεσα στους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο έφτασε στα όρια του θερμού επεισοδίου.

Ο υπουργος Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας οτι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε οτι ο κ. Καμμένος ειναι αναρμόδιος για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και πως με την συμπεριφορά του εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε οτι διατηρεί την άποψή του σχετικά με την ονομασία αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στο επεισόδιο πήραν μέρος και άλλοι υπουργοί ενώ «πυροσβεστικό» ρόλο ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Το σκοπιανό, όμως, έχει φέρει στα όρια της διάσπασης το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ηδη έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την επίσημη γραμμή της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει ακολούθως την έδρα του, και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, που είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Δύο από τους έξι βουλευτές του κόμματος (πλην του Πάνου Καμμένου) συντάσσονται με τη γραμμή Καμμένου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Ειδικότερα, η κ.Κουντουρά δηλώνει: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει».

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ κατά της συμφωνίας αλλά και της προοπτικής να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο κ. Κώστας Ζουράρις

Υπο αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση