HomeHL-WorldΝέα ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ στο Σκοπιανό

Νέα ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ στο Σκοπιανό

Αφήστε τους βουλευτές να ψηφίσουν χωρίς αντίποινα και απειλές για βία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του συντάγματος, οι ΗΠΑ έκαναν μία ακόμη ηχηρή παρέμβαση στο ζήτημα, αυτή τη φορά με επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών προς τον Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Ο Γουές Μίτσελ εκφράζει την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη στάση της ηγεσίας της αντιπολίτευσης και μάλιστα καλεί τον αρχηγό του VMRO-DPMNE να επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές χωρίς απειλές για βία, αντίποινα ή άλλες μορφές εξαναγκασμού.

Ο Μίτσελ απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία καλύτερη από εκείνη που υπεγράφη στις Πρέσπες και καλεί τον Μιτσκόσκι να δείξει θάρρος και ωριμότητα, σε μία «ιστορικά σημαντική» στιγμή για την ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά η επιστολή του Γουές Μίτσελ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια:

«Οπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα είναι μια ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσει η “Μακεδονία” ένα πιο λαμπρό μέλλον και να συμβάλλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία, δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει. Αυτή η συμφωνία απαίτησε συμβιβασμό από τις δύο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να υπάρξει ξανά για χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Ισως να μην σας εκπλήσσει ότι έχουμε απογοητευτεί από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE αναφορικά τόσο με το δημοψήφισμα όσο και με τα βήματα στο κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του συντάγματος. Οι πολίτες της “Μακεδονίας” από όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, υποστηρίζουν ισχυρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το κάνουν αυτό από την ανεξαρτησία και μετά. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα. Σας προτρέπουμε να δημιουργήσετε περιθώριο, δημόσια και ιδιωτικά, προκειμένου τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές, απελευθερωμένα από απειλές για βία, αντίποινα ή άλλες μορφές εξαναγκασμού.

Αυτή είναι μία ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της “Μακεδονίας”, σας προτρέπουμε να αφήσετε στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα για να προωθήσετε για κοινά στρατηγικά συμφέροντά μας και να εξασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες σας, στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση