HomeΚΡΗΤΗΑίτημα των μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης στο ΤΜΕΔΕ

Αίτημα των μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης στο ΤΜΕΔΕ

Για την επίσπευση της δημιουργίας μηχανισμού έκδοσης εγγυητικών επιστολών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή προς το ΤΜΕΔΕ για την επίσπευση της δημιουργίας μηχανισμού έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών σχετικά με τα έργα Κρατικών Ενισχύσεων του ΕΣΠΑ απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:

«Κύριε Πρόεδρε,

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίασή της στις 24-09-2018 αποφάσισε να σας αποστείλει την παρούσα επιστολή προκειμένου να αιτηθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης Εγγυητικών Επιστολών από το ΤΜΕΔΕ για Έργα Κρατικών Ενισχύσεων ΕΣΠΑ (2014 – 2020), έτσι ώστε να είναι σε θέση τα μέλη μας να λάβουν εγγυητικές επιστολές.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουμε τη δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, την οποία προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 το 2017 και στην οποία συμμετείχαν επιτυχώς πολλοί συνάδελφοι Μηχανικοί, σημειώνοντας από τις πλέον υψηλές βαθμολογίες στο σύνολο των προτάσεων σε όλη την χώρα.

Η Δράση προβλέπει για κάθε έργο και κάθε συμμετέχοντα προκαταβολή μέχρι το 40% του προϋπολογισμού του, βοηθώντας κατά αυτό τον τρόπο στην απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής στα πλαίσια των συγκεκριμένων δράσεων είναι ύψιστης σημασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση καθιστούν προβληματική έως αδύνατη την υλοποίηση των έργων τα οποία προβλέπουν χρηματοδότηση τουλάχιστον μετά από 12 μήνες από την έναρξή τους.

Συνάδελφοι Μηχανικοί, έχουν προσπαθήσει να εκδώσουν εγγυητική προκαταβολής μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΜΕΔΕ από τον Ιούνιο του 2018, υποβάλλοντας  αίτημα στο συγκεκριμένο σύστημα. Δυστυχώς έως και σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί δεν εξετάζονται καθώς όπως έχει ενημερώσει το ΤΜΕΔΕ «δεν έχει υλοποιηθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορούν τα μέλη του ΤΜΕΔΕ να έχουν πρόσβαση στις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές προκαταβολής».

Το συγκεκριμένο θέμα, είναι γνωστό στο ΤΜΕΔΕ εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του ΤΜΕΔΕ υπάρχουν δυο σχετικές ανακοινώσεις:

  1. Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 – «Οι εγγυητικές του ΤΜΕΔΕ γίνονται δεκτές στα προγράμματα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020» http://www.tmede.gr/Ανακοινώσεις/οι-εγγυητικές-του-τμεδε-γινονται-δεκτές-στα-προγράμματα-επανεκ-2014-2020
  2. Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 –«Ενημέρωση για την έκδοση Εγγυητικών Eπιστολών για Έργα Κρατικών Ενισχύσεων ΕΣΠΑ (2014-2020)» http://www.tmede.gr/Ανακοινώσεις/ενημέρωση-για-την-έκδοση-εγγυητικών-eπιστολών-για-έργα-κρατικών-ενισχύσεων-εσπα-2014-2020

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο κλάδος των μηχανικών, ένας επιστημονικός κλάδος ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μπορέσει να αλλάξει το σκηνικό, η καινοτομία και η ανάπτυξη νέων προϊόντων σίγουρα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση πόρων που προέρχονται από επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του.

Με βάση το παραπάνω θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση διευθέτηση του θέματος που έχει προκύψει και αφορά την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών από το ΤΜΕΔΕ για Έργα Κρατικών Ενισχύσεων ΕΣΠΑ (2014 – 2020)».

Διαφήμιση
Διαφήμιση